Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Форма на сграда

Форма на сграда

Мнениеот pipi langstrump » 26 Сеп 2012, 10:06

Намерете каква форма трябва да има плътна хомогенна симетрична сграда с кръгло сечение перпендикулярно на оста на симетрия, ако нормалните напрежения, породени от тежестта й, във всяка една нейна точка трябва да са еднакви.

Нормално напрежение се нарича отношението на силата, която действа нормално върху дадена площ, и самата площ. Ако силата е различна във всяка една точка дефиницията е чрез граница, но в това в случая не ни трябва.
pipi langstrump
Математиката ми е страст

Рейтинг: 196

Re: Форма на сграда

Мнениеот ammornil » 26 Сеп 2012, 16:03

Не съм експерт, но мисля че силата на единица площ е налягане.
От друга страна налягане в точка с пренебрежимо малка площ е сила.
За да има хомогенно силово поле вътре в обема на сградата, която лежи в гравитационното поле на Земята, трябва нещо да компенсира тежестта на горните слоеве на сградата.
Предполагам, че се има предвид Цилиндрична форма- прав кръгов цилиндър, където нормалните напрежения във всяка равнина, успоредна на основата ще бъдат равни.
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
\hspace{21em}\text{(Алберт Айнщайн)}[/tex]
Аватар
ammornil
Математик

Рейтинг: 1780

Мнениеот pipi langstrump » 26 Сеп 2012, 16:29

Налягане е, когато силата е приложена върху флуид.
Когато е върху твърдо тяло се, нарича напрежение, на английски - stress и в общия случай е тензор.
Върху вискозен флуид също се нарича напрежение, поне тангенциалното.
(Всъщност "напрежение" е русизъм, на бг е напрегнатост)

ОчевАдно няма как да е цилиндрична формата, защото така едни и същи площи, намиращи се на различни височини, ще поемат различни товари - долните ще са най-силно натоварени - горните - най-слабо. Елементарната логика подсказва, че формата трябва да е някаква конусообразна.
pipi langstrump
Математиката ми е страст

Рейтинг: 196

Мнениеот dim » 27 Сеп 2012, 14:31

Не съм много по физиката, но подозирам че формата трябва да е като на охладителна кула, т.е. ротационен хиперболоид, което се вписва в общи линии в концепцията за конусообразна форма.
Аватар
dim
Напреднал

Рейтинг: 9

Назад към Физика