от pipi langstrump » 26 Мар 2015, 03:23
Доста интересно.
Ще рискувам с едно предположение: водата, за да заври, трябва да се нагрее до температурата на кипене. В съда това отнема време, защото заради конвекцията водата, която се нагрява от дъното, се издига нагоре и се охлажда, а на нейно място идва студена. За да почне да кипи, трябва цялата вода да се нагрее близо до температурата на кипене. Когато се достигне някаква близка стойност до тази температура, в онези части, които са най-близо до източника на топлина започва кипене. Ако котлона е електрически, кипенето ще почне в тези области, където контакта на дъното с плочата е най-добър; ако е газов ще е по пръстена на пламъка. Там температурата на водата е достигнала температурата на кипене и околната вода е достатъчно близо до тая температура, за да се нагрее бързо до нея, когато дойде в горещата област. Колкото е по-малък съда, толкова по-бързо и в по-голяма област става кипенето, защото топлообмена между отделните части на водата е по-ефективен и охлаждащата се от околната среда повърхност е по-малка. Сега трябва да е ясно защо притискането на торбичката на дъното води бързо до започване на кипене - тя служи като изолатор между водата под и над нея, и понеже водата под нея е малко, тя се загрява бързо до температурата на кипене. Когато махнем торбичката се възстановява естествения конвективен топлообмен и кипенето престава.
Направи следния експеримент - притисни към дъното на джезвето една капачка от бутилка с дъното нагоре и виж дали водата в нея ще започне да кипи.