Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Загадка

Загадка

Мнениеот Zarrie » 25 Мар 2015, 23:13

Много ми е любопитно защо, когато си варя чай и притисна торбичката с чай към дъното на джезвето, водата започва да ври, независимо, че преди това не е и в момента, в който спра да го правя отново не ври? Изключително ми е любопитно. Чаят е липов, ако това има значение :D
Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.
А. Айнщайн
Учат ни, че по-умният винаги отстъпва, а после се възмущаваме, че простотията се шири на длъж и на шир...
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Рейтинг: 271

Re: Загадка

Мнениеот pipi langstrump » 26 Мар 2015, 03:23

Доста интересно.
Ще рискувам с едно предположение: водата, за да заври, трябва да се нагрее до температурата на кипене. В съда това отнема време, защото заради конвекцията водата, която се нагрява от дъното, се издига нагоре и се охлажда, а на нейно място идва студена. За да почне да кипи, трябва цялата вода да се нагрее близо до температурата на кипене. Когато се достигне някаква близка стойност до тази температура, в онези части, които са най-близо до източника на топлина започва кипене. Ако котлона е електрически, кипенето ще почне в тези области, където контакта на дъното с плочата е най-добър; ако е газов ще е по пръстена на пламъка. Там температурата на водата е достигнала температурата на кипене и околната вода е достатъчно близо до тая температура, за да се нагрее бързо до нея, когато дойде в горещата област. Колкото е по-малък съда, толкова по-бързо и в по-голяма област става кипенето, защото топлообмена между отделните части на водата е по-ефективен и охлаждащата се от околната среда повърхност е по-малка. Сега трябва да е ясно защо притискането на торбичката на дъното води бързо до започване на кипене - тя служи като изолатор между водата под и над нея, и понеже водата под нея е малко, тя се загрява бързо до температурата на кипене. Когато махнем торбичката се възстановява естествения конвективен топлообмен и кипенето престава.

Направи следния експеримент - притисни към дъното на джезвето една капачка от бутилка с дъното нагоре и виж дали водата в нея ще започне да кипи.
pipi langstrump
Математиката ми е страст

Рейтинг: 195

Мнениеот inveidar » 26 Мар 2015, 07:43

На мен също ми е интересно защо като сложа сол във вода, която е близо до завирането, водата завира за момент и после пак спира да ври?
:shock:
По-добре малко акъл, но навреме!!!
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Мнениеот Zarrie » 26 Мар 2015, 14:49

Да, това също ми се е случвало и е много интересно. Между другото, Pipi, ако има значение - използвам алуминиево джезве и метални прибори (лъжица) за бъркане на чая. Забравих да го спомена.
Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.
А. Айнщайн
Учат ни, че по-умният винаги отстъпва, а после се възмущаваме, че простотията се шири на длъж и на шир...
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Рейтинг: 271

Мнениеот pipi langstrump » 28 Мар 2015, 19:00

inveidar написа:На мен също ми е интересно защо като сложа сол във вода, която е близо до завирането, водата завира за момент и после пак спира да ври?
:shock:

Ако водата е много близо до възвиране, може да се обясни с това, че кристалчетата на солта действат като центрове на парообразуване, около които се образуват мехурчета от водна пара (но не съм сигурен дали това може да стане при по-ниска температура от тази на кипене). Това бурно изпарение отнема част от топлината на водата, температурата й намалява и кипенето, ако това е кипене, престава.Разтварянето на солта, което е ендотермичен процес също би трябвало да помогне да се намали температурата на водата, а и солената вода има по-висока температура на кипене.

Ако водата е дестилирана, в нея няма частици, които да действат като центрове на парообразуване, и тя може да се нагрее до температура, която да е > от температурата на кипене. Тогава сипването на сол в нея или просто разбъркването й причинява бурно кипене. Ето едно клипче, където ловците на митове го демонстрират това - http://m.youtube.com/watch?v=1_OXM4mr_i0
pipi langstrump
Математиката ми е страст

Рейтинг: 195

Мнениеот Гост » 07 Май 2017, 11:58

Не забравяйте добре познатия закон във физикохимията за температурите на кипене и замръзване на разтвори. Температурата на кипене на чист разтвортел- вода е по-ниска от тази на разтворите му- напр. солен разтвор. Да напомня, че по тази причина използваме вещества като антифриз-висока Ткип и нискаТ замр.
Гост

Мнениеот Гост » 02 Фев 2022, 00:27

Водата ври при 100 градуса по целзии всияки знаем. Но какво е кипенето и вриенето?
Ако имаш чиста дестилирана вода при 100 градуса тя ще се испарщва без да кипи. Кипенето е движението на молекулите освен тези на водата които са в самата вода. Затова понеже температурата долу в чайника е по висока от повърхността и понеже чая е вид други молекули освен на водата и се получава кипене.
Навремето един от начините за следене на движението на частиците се е правило с вода в аквариум (чиста вода) и когато добавят друг елемен, високоскоростен фотоапарад засича балончетата и са следяли поведението на дадения елемент по пътя на балончетата от кипенето.
Чистата вода не кипи тя се испаряша, но няма как да се срещне в природата. В една река има стотици други частици същи, както и във вашия чайник също вид метал и т.н.
Дано съм бил полезен
Гост

Назад към Физика