Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Момент на импулса/силата

Момент на импулса/силата

Мнениеот Zarrie » 07 Ное 2015, 23:33

Здравейте,
чудя се защо се налага въвеждането на величините момент на импулса и момент на силата отделно за въртеливи движения ? Не мога да осъзная разликата и специфичността от величините сила и импулс. Надявам се някой да е успял да разбере въпроса...
Благодаря предварително!
Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.
А. Айнщайн
Учат ни, че по-умният винаги отстъпва, а после се възмущаваме, че простотията се шири на длъж и на шир...
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Рейтинг: 271

Re: Момент на импулса/силата

Мнениеот Knowledge Greedy » 08 Ное 2015, 11:00

Импулсът на сила разглеждаме като функция на времето.

В крайна сметка силата е производната на импулса по времето (II закон на Нютон).
/Респективно : импулсът е примитивна на силата/

И ако си се консултирал с анимацията в долния десен ъгъл на страницата
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0 ... 1%81%D0%B0

явно не си догледал промяната в поведението на зелените стрелки по отношение на сините.

Момент на импулса и моментът на сила са произведения на функцията и нейната производна по разстоянието.

(Моят приятел физикът quantum навярно ще ме заклейми за профанизираното математическо обяснение, но си е изключил телефона и не мога да се консултирам с него:(
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2830

Мнениеот pipi langstrump » 12 Ное 2015, 18:35

Zarrie написа:Здравейте,
чудя се защо се налага въвеждането на величините момент на импулса и момент на силата отделно за въртеливи движения ? Не мога да осъзная разликата и специфичността от величините сила и импулс. Надявам се някой да е успял да разбере въпроса...
Благодаря предварително!

Ако разбираш принципа на действие на лоста, не трябва да имаш проблем да разбереш защо е нужно да се въведе величината "момент на сила".
Ако разбираш какво е момент на сила и импулс, не трябва да имаш проблем да разбираш и защо е нужно да се въвежда "момент на импулса".
Дай да разберем първо лоста и после може и по-подробни обяснения :)
pipi langstrump
Математиката ми е страст

Рейтинг: 196

Мнениеот drago » 13 Ное 2015, 23:35

@Zarrie: Не разбирам от физика, така че нямам претенции, просто едно субективно мнение. Защо не погледнеш лекциите по физика на Файнман. Там има много физика, имам предвид философия на физиката, не само математическия апарат. Предполагам, че ти прекрасно разбираш тези понятия, но въпросът ти е каква е мотивацията да се въведат точно по този начин. Както и да е, според мен лекциите на Файнман са точното нещо:

http://www.feynmanlectures.caltech.edu/I_18.html

http://www.feynmanlectures.caltech.edu/I_20.html
drago
Математик

Рейтинг: 518

Мнениеот Zarrie » 18 Ное 2015, 22:27

Благодаря ти, drago, и аз се насочих към тях. Даже си ги подготвих като четиво, но ми е трудно да обгърна такова допълнително четиво по време на семестъра, защото имам много други, далеч по-неотложни за изучаване неща :D. Разбираш как е, надявам се :)
Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.
А. Айнщайн
Учат ни, че по-умният винаги отстъпва, а после се възмущаваме, че простотията се шири на длъж и на шир...
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Мнениеот pipi langstrump » 19 Ное 2015, 23:45

Fайнмановите лекции между другото ги има и на български, преди малко видях, че са качени в замундата.
Иначе, Zarrie, препоръчвам ти да решаваш повече задачки, защото това е най-добрия начин да осмислиш и "почувстваш" теорията. Прекаленото теоретично задълбаване без нужния практически опит не е много полезно. Дори и да попаднеш на нещо, което не разбираш съвсем (често ще ти се случва), просто го приеми и давай напред и колкото повече знания и опит трупаш и ти се вдига самочувствието, толкова повече и по-добре ще разбираш нещата. Разбира се най-добре е да има някой, който навременно,компетентно и прецизно да ти помогне, когато имаш затруднения.

И както казах вече, лоста е ключа към разбирането на величината "момент на сила", а оттам и на "момент на импулса". Ако разбираш принципа му на действие, не трябва да имаш проблеми. Лошото е, че в повечето учебници по физика това не е добре обяснено, даже изобщо не е.
pipi langstrump
Математиката ми е страст

Рейтинг: 196

Мнениеот Zarrie » 20 Ное 2015, 12:54

Благодаря ви за отговорите! :)
А. Айнщайн
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Назад към Физика