Задачата ми се струва трудничка за 7-ми клас.
а) При равни маси и едно и също лице на основата на съда (цилиндъра), отношението на височините е обратно пропорционално на отношението на плътностите
[tex]\frac{h_1}{h_2}= 0,8[/tex].
И тъй като [tex]h_1+h_2=0,36[/tex] m,
то [tex]1 ,8h_1=0 ,36 \,\ \Leftrightarrow \,\ h_1 =0 ,2[/tex] m - височината на маслото.
Следователно водният стълб има височина [tex]h_2 =0 ,16[/tex] m
б) Налягането на дълбочина [tex]h[/tex] в течност с плътност [tex]\rho[/tex]
смятаме по формулата [tex]P=\rho g h[/tex]
А събирането на двете течности дава налягане [tex]P=\rho_1 g h_1+\rho_2 g h_2[/tex]
в) Забележете, че плътността на леда е по-голяма от плътността на маслото и той просто ще потъне в маслото.
Нека частта от леда, потънала във водата да е [tex]x[/tex], а тази потънала в маслото да е [tex]1-x[/tex]
Изтласкващите сили [tex]x.1+(1-x).0,8=1.0,9[/tex] - в сума дават теглото на цялото кубче лед.
[tex]\Rightarrow \,\ 0,2x=0,1[/tex]
[tex]x=0,5[/tex]
Оказва се, че половината от парчето лед ще е потопена във водата, а другата половина - в маслото.

, как се преподава това на седмокласници, но по-горе описах равенството на резултантната изтласкваща сила и теглото на кубчето лед в части, а не в мерните единици и не съм сигурен как ще се разбере.
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.