Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Отражение на светлината

Отражение на светлината

Мнениеот yess » 23 Фев 2018, 17:05

Здравейте. Може ли помощ за тези две задачи, защото не мога да ги реша. По физика за 7клас.
Изображение
yess
Нов

Рейтинг: 3

Re: Отражение на светлината

Мнениеот ева » 23 Фев 2018, 18:33

От т.,в която пада лъча вдигни перпендикуляр спрямо повърхността ,към която пада (спрямо правата).Перпенд.нанеси като прекъсната линия.Ъгълът на падане = ъгъла на отразяване. (1)
Ъгълът на падане е ъгъла м/у падащия лъч и перпендикуляра! Това ползваме в а)
нека [tex]\alpha[/tex] е ъгъла на падане,от (1)[tex]\Rightarrow[/tex] ъгъла на отразяване=[tex]\alpha[/tex]
тогава [tex]\angle[/tex]м/у падащия и отразения лъч=[tex]\alpha[/tex]+[tex]\alpha[/tex] (виж чертежа) т.е. 90[tex]^\circ[/tex]=2[tex]\alpha[/tex] [tex]\Rightarrow[/tex] [tex]\alpha[/tex]=45[tex]^\circ[/tex] отг.45[tex]^\circ[/tex]
б) По същия начин се решава .
ева
Математиката ми е страст

Рейтинг: 363

Мнениеот ева » 24 Фев 2018, 05:19

Оптична плътност
а)Скоростта на светлината е най-голяма,когато светлината се движи в среда с най-малка оптична плътност.(просто логика-Куршум се движи по-бързо във въздух(с по-малка плътност),отколкото във вода(с по-голяма плътност).т.е.
Скоростта на движение е обратно пропорционална спрямо плътността на средата,в която се движи.)
въздух-1;диамант-4;стъкло-2;сапфир-3,защото 3>1,97>1,69>1,24
При сапфира пише [tex]01^{8}[/tex] m/s . Мисля,че трябва [tex]10^{8}[/tex] (печатна грешка).
б)Не съм сигурна,но мисля така:отляво-стъкло (Има най-малък ъгъл на пречупване.)
по средата-диамант (Има най-голям ъгъл на пречупване.)
отдясно-сапфир
ева
Математиката ми е страст

Мнениеот yess » 24 Фев 2018, 09:05

Благодаря ти!
А за подточка В на първата задача може ли да ми помогнеш :)
Аз ги знам правилата, но в решаването на задачи по физика никакъв ме няма.
yess
Нов

Рейтинг: 3

Мнениеот ева » 24 Фев 2018, 14:08

в) 1 огледало
ъгъл на падане [tex]\alpha[/tex]=90[tex]^\circ[/tex]-40[tex]^\circ[/tex] [tex]\Rightarrow[/tex] [tex]\alpha[/tex]=50[tex]^\circ[/tex]
ъгъл на падане 50[tex]^\circ[/tex]
ъгъл на отразяване-намери сам ;)
2 огледало
Разглеждаме [tex]\triangle[/tex] от чертежа,да го означим с АВС. [tex]\angle[/tex]САВ=40[tex]^\circ[/tex],[tex]\angle[/tex]АВС=120[tex]^\circ[/tex] тогава [tex]\angle[/tex]ВСА=180[tex]^\circ[/tex]-40[tex]^\circ[/tex]-120[tex]^\circ[/tex] т.е. [tex]\angle[/tex]ВСА=20[tex]^\circ[/tex] това
не е ъгъла на падане в/у 2 огледало,а ъгъла м/у падащия лъч и повърхността.
Ъгълът на падане да означим с-[tex]\beta[/tex] [tex]\Rightarrow[/tex] 20[tex]^\circ[/tex]+[tex]\beta[/tex]=90[tex]^\circ[/tex] (виж чертежа) [tex]\beta[/tex]=70[tex]^\circ[/tex]
ъгъл на падане 70[tex]^\circ[/tex]
ъгъл на отразяване-намери сам
ева
Математиката ми е страст

Назад към Физика