Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Защо на човек му е много по-лесно когато слиза по баир?

Защо на човек му е много по-лесно когато слиза по баир?

Мнениеот Гост » 11 Сеп 2018, 07:17

Защо човек се чувства нормално,когато върви по хоризонтален път,а му е много по-трудно,когато изкачва баир.Защо на човек му е много по-лесно,когато слиза надолу по баир?
Има ли научно обяснение за това ?
Гост

Re: Защо на човек му е много по-лесно когато слиза по баир?

Мнениеот Maximianus Herculius » 11 Сеп 2018, 22:09

Задачата е свързана с физиката.
Да дефинираме: "Човек се чувства нормално.".
Това трябва да означава, че разходът на енергия на човека е такъв, че не води до усилия (водещи до неприятни емоции) - свързани с изпотяване, задъхване и други такива.
- При изкачване, за да преодолява силата на земното притегляне, човешкият организъм произвежда и изразходва повече енергия отколкото е нормално , т.е. състоянието излиза извън горната дефиниция. Казваме, че му е "по-трудно".
- При слизане на човека не се налага да изразходва повече енергия, защото следва посоката на силата на земното притегляне. Казваме, че му е "по-лесно".
Maximianus Herculius
Нов

Рейтинг: 41

Мнениеот ева » 15 Сеп 2018, 05:47

Това ще си го обясним,като използваме факта,че при движение се получава резултатна сила.
Тази сила е сбор от две сили-N (първоначална) и G (земното притегляне).
Както припомни Maximianus силата е вектор,който има посока.
При самия чертеж се вижда разликата м/у [tex]F_{1 }[/tex],[tex]F_{2 }[/tex],[tex]F_{3 }[/tex] (резултатни сили при изкачване,дв-е по хоризонтален,при слизане).
Изкачване-[tex]\vec{G}[/tex] и [tex]\vec{N}[/tex] са страни на успоредник,които сключват тъп ъгъл.
Дв-е по хоризонтален път-[tex]\vec{G}[/tex] и [tex]\vec{N}[/tex] са страни на правоъгълник.
Слизане-[tex]\vec{G}[/tex] и [tex]\vec{N}[/tex] са страни на успоредник ,които сключват остър ъгъл.
Прилагаме-сбор на вектори и получаваме: /[tex]F_{1 }[/tex]/</[tex]F_{2 }[/tex]/</[tex]F_{3 }[/tex]/ .
ева
Математиката ми е страст

Рейтинг: 363

Re: ОПТИЧНА ПЛЪТНОСТ

Мнениеот Сийка » 01 Окт 2018, 10:13

ОТ какво се определя оптичната плътност ? Моля помогнете ми ще го имам утре на входното .
Аз мисля че е от показателя на пречупване но не съм сигурна . Помогнете ми
Сийка
Нов

Рейтинг: 4

Мнениеот Сийка » 01 Окт 2018, 11:57

От какво зависи оптичната плътност ?
Сийка
Нов

Рейтинг: 4

Мнениеот Гост » 01 Окт 2018, 12:26

По-лесно му е на човек да слиза по баира, отколкото да обясни на Сийка откъде да прочете за оптичната плътност :lol: :lol: :x :lol:
Гост

Назад към Физика