Гост написа:В сеизмологична станция засичат два труса, като втория се движи с 15s по-бавно от първия. Първият трус се осъществява от надлъжна вълна, движеща се със скорост 10m/s, а напречната вълна, причина за вторият трус се движи със скорост 6m/s. Определете разстоянието от станцията до епицентъра?
peyo написа:Гост написа:В сеизмологична станция засичат два труса, като втория се движи с 15s по-бавно от първия. Първият трус се осъществява от надлъжна вълна, движеща се със скорост 10m/s, а напречната вълна, причина за вторият трус се движи със скорост 6m/s. Определете разстоянието от станцията до епицентъра?
Хм. Тези стойности звучат съмнително, но да видим:
За разстоянието до епицентъра D можем да кажем:
$D/v_1 = t_1$
$D/v_2 = t_2$
$t_2-t_1=15$
Или:
$D/6 - D/10 = 16$
$D = \frac{16}{1/6-1/10} = 240 m$
Което ще рече че почти сме седнали на епицентъра.
Докато тази задача прави добър опит да покаже реалeн случай, то единиците са объркани. В реалността скоростта на сеизмичните вълни доколкото знам е в порядъка на 5-10 km/s, a не m/s както тук.
Гост написа:peyo написа:
Хм. Тези стойности звучат съмнително, но да видим:
За разстоянието до епицентъра D можем да кажем:
$D/v_1 = t_1$
$D/v_2 = t_2$
$t_2-t_1=15$
Или:
$D/6 - D/10 = 16$
$D = \frac{16}{1/6-1/10} = 240 m$
Което ще рече че почти сме седнали на епицентъра.
Докато тази задача прави добър опит да покаже реалeн случай, то единиците са объркани. В реалността скоростта на сеизмичните вълни доколкото знам е в порядъка на 5-10 km/s, a не m/s както тук.
Може ли да ми кажете как е 16 от това уравнение? $D/6 - D/10 = 16$, защото на нас ни е дадено t2 - t1 = 15
Регистрирани потребители: Google [Bot]