Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Физика, Механични вълни задача

Физика, Механични вълни задача

Мнениеот Гост » 02 Юни 2021, 12:27

В сеизмологична станция засичат два труса, като втория се движи с 15s по-бавно от първия. Първият трус се осъществява от надлъжна вълна, движеща се със скорост 10m/s, а напречната вълна, причина за вторият трус се движи със скорост 6m/s. Определете разстоянието от станцията до епицентъра?
Гост

Re: Физика, Механични вълни задача

Мнениеот peyo » 02 Юни 2021, 14:46

Гост написа:В сеизмологична станция засичат два труса, като втория се движи с 15s по-бавно от първия. Първият трус се осъществява от надлъжна вълна, движеща се със скорост 10m/s, а напречната вълна, причина за вторият трус се движи със скорост 6m/s. Определете разстоянието от станцията до епицентъра?

Хм. Тези стойности звучат съмнително, но да видим:

За разстоянието до епицентъра D можем да кажем:

$D/v_1 = t_1$
$D/v_2 = t_2$
$t_2-t_1=15$

Или:

$D/6 - D/10 = 16$

$D = \frac{16}{1/6-1/10} = 240 m$

Което ще рече че почти сме седнали на епицентъра.

Докато тази задача прави добър опит да покаже реалeн случай, то единиците са объркани. В реалността скоростта на сеизмичните вълни доколкото знам е в порядъка на 5-10 km/s, a не m/s както тук.
peyo
Математик

Рейтинг: 653

Мнениеот Гост » 02 Юни 2021, 18:01

peyo написа:
Гост написа:В сеизмологична станция засичат два труса, като втория се движи с 15s по-бавно от първия. Първият трус се осъществява от надлъжна вълна, движеща се със скорост 10m/s, а напречната вълна, причина за вторият трус се движи със скорост 6m/s. Определете разстоянието от станцията до епицентъра?

$D/v_1 = t_1$
$D/v_2 = t_2$
$t_2-t_1=15$

Или:

$D/6 - D/10 = 16$

Докато тази задача прави добър опит да покаже реалeн случай, то единиците са объркани. В реалността скоростта на сеизмичните вълни доколкото знам е в порядъка на 5-10 km/s, a не m/s както тук.

Може ли да ми кажете как е 16 от това уравнение? $D/6 - D/10 = 16$, защото на нас ни е дадено t2 - t1 = 15
Гост

Мнениеот peyo » 02 Юни 2021, 19:09

Гост написа:
peyo написа:

$D/v_1 = t_1$
$D/v_2 = t_2$
$t_2-t_1=15$

Или:

$D/6 - D/10 = 16$

Може ли да ми кажете как е 16 от това уравнение? $D/6 - D/10 = 16$, защото на нас ни е дадено t2 - t1 = 15

Опс! :oops:
15 трябва да е! Моя грешка.
peyo
Математик

Рейтинг: 653

Назад към Физика