pipi langstrump написа:Да си представим, че имаме планета, която има радиус R и се състои от желязно ядро и водна обвивка (океан). Какъв трябва да бъде радиуса на желязното ядро, за да бъде налягането на океанското дъно възможно най-голямо?
pipi langstrump написа:Ми как ще намери, те формулите във физиката не са като стоките в магазина, като няма каквото ни трябва дай да вземем каквото има...
Това в кръга на майтапа де
А и ускорението на свободно падане във вътрешността на планетата не се намира така.
peyo написа:pipi langstrump написа:Ми как ще намери, те формулите във физиката не са като стоките в магазина, като няма каквото ни трябва дай да вземем каквото има...
Това в кръга на майтапа де
А и ускорението на свободно падане във вътрешността на планетата не се намира така.
Добре, първо да оправим ускорението.
Според Newton's shell theorem https://en.wikipedia.org/wiki/Shell_theorem
"...inside a solid sphere of constant density, the gravitational force within the object varies linearly with distance from the center, becoming zero by symmetry at the center of mass."
Нашия случай не е точно такъв, но е подобен, защото имаме 2 constant densities. Ще приложим следната идея от тук:
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/Mechanics/earthole.html#c1
"For a spherically symmetric mass, the net gravity force on an object from that mass would be only that due to the mass inside its radius, and that would act as if it were a point mass located at the center."
И така, формула за g на повърхността на нашата планета на разстояние R от центъра:
[tex]g_s=\frac{GM}{R^2}[/tex]
Fормула за g като функция на x (разстояние от центъра):
[tex]g_x=\frac{GM_x}{x^2}[/tex]
Маса на желязното ядро: $7800(4/3)\pi r^3$
Маса на водната обвивка: $1000 (4/3)\pi x^3 - 1000 (4/3)\pi r^3$
Където радиус на желязното ядро: r
$M_x = 1000 (4/3)\pi (x^3 - r^3) + 7800(4/3)\pi r^3= (4/3)\pi( 1000 (x^3 - r^3) + 7800 r^3 )$
И така:
[tex]g_x=\frac{G (4/3)\pi( 1000 (x^3 - r^3) + 7800 r^3 )}{x^2}[/tex]
И сега да видим колко е g на дъното на водния слой. Тогава x=r:
[tex]g_r=\frac{G (4/3)\pi( 1000 (r^3 - r^3) + 7800 r^3 )}{r^2} = G (4/3)\pi 7800 r[/tex]
Следва да намерим налягането. Имам някои идеа как да стане това, но всички ми изглеждат сложни. Грешната формула която pipi ни забранява да ползваме дава отговор на задачата R/2, но и аз сега също съм доста сигурен, че не е верен. Ще трябва да помисля повече.
... to be continued
pipi langstrump написа:Да, имаш грешка и то сериозна, но подхода ти е верен, макар и нетрадиционен, основните ти формули ти също са верни. Но ще те оставя да я откриеш сам, защото се справяш добре с обработката на информация, макар да ти липсва физическа интуиция. Имам предвид, че е очевидно, че няма как при r=0 налягането да е безкрайно. При чисто водна планета налягането в центъра й ще е даже доста слабо, например за такава с размерите на Земята то е само 568 atm. За сравнение - на дъното на Марианската падина е към 1100 atm.
pipi langstrump написа:При чисто водна планета налягането в центъра й ще е даже доста слабо, например за такава с размерите на Земята то е само 568 atm. За сравнение - на дъното на Марианската падина е към 1100 atm.
peyo написа:Хм... Да видим
In [32]: float(p_c.subs(r,0))
Out[32]: 5685239546.204688
5685239546 паскала са 56108 атмосфери според конвертора който намерих. Още някъде ли имам грешка или налягането в центъра на водната Земя е доста по-голямо?
Регистрирани потребители: Google [Bot]