pipi langstrump написа:Всъщност в разсъжденията на peyo, които и аз смятах, че са верни, е допусната много сериозна грешка. Отговорът изобщо не е този и това лесно може да се провери като се сравнят ротационните кинетични енергии на пръта в началото и в края. Задачата все още не е решена.[tex]\alpha[/tex]
Мдаа. Закона за запазването на енергията казва, че енергията на пръта преди и след пускането е еднаква. Няма потенциална енергия в тази система, затова цялата е кинетична. Но след пускането пръта тръгва нанякъде с някаква линейна скорост и тази скорост аз не съм взел под внимание.
Ок. Да видим колко е енергията преди пускането. Прът с дължина R и маса M го разделяме на много на брой N малки части. И понеже всички части се движат в една посока им сумираме енергиите.
$E_k = \sum_{i=0}^{N }m_i v_i^2/2 = \sum_{r=0}^{R }m_r v_r^2/2 $
$v_r = \omega r$
$m_r = M/(R/\Delta r) = M \Delta r/R$
$E_k = \sum_{r=0}^{R }(M/2R) \Delta r (\omega r)^2 = (M\omega^2/2R) \int\limits_{0}^{R} r^2 dr = \frac{M\omega_1^2 R^2}{6}$
Тук ще се опитам да отгатна каква ще е скоростта на пръта след пускането? Мисля си, че има някаква логика да е равна на скоростта на центъра на масата преди пускането, което е точно в средата или:
$V_c = \omega_1 R/2$
Или след пускането енергията от линейното движение ще е:
$Е_l = \frac{M\omega_1^2 R^2}{8}$
Сравнявайки с вече намерената формула $E_k = \frac{M\omega_1^2 R^2}{6}$ виждаме, че е по-малка и сега търсим липсващата енергия, което се е скрила във въртеливото дввижение.
$E_v = 2\frac{(M/2)\omega_2^2 (R/2)^2}{6} = \frac{M\omega_2^2 R^2}{24} $
И сега:
$E_k = E_l + E_v$
$\frac{M\omega_1^2 R^2}{6} = \frac{M\omega_1^2 R^2}{8} + \frac{M\omega_2^2 R^2}{24}$
$\frac{\omega_1^2 }{3} = \frac{\omega_1^2 }{4} + \frac{\omega_2^2 }{12}$
$4\omega_1^2 - 3\omega_1^2 = \omega_2^2 $
$\omega_1^2 = \omega_2^2 $
$\omega_1 = \omega_2 $
Оказаха се еднакви.
Този отговор малко ме учуди и затова реших да направя симулация със pymunk, Което е 2D библиотека за физически изчисления предимно за игри, но също така за симулации на твърди тела. И резултата е:

- screensim.gif (77.29 KiB) Прегледано 285 пъти
Резултата съвпада точно. Ъглова скорост преди:
0.07424638513408295
След:
0.07424163862690866