Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Въртящ се прът

Въртящ се прът

Мнениеот pipi langstrump » 05 Яну 2022, 21:19

Тази задача е от от по-лесните.
Даден е хомогенен прът, който се намира някъде в космоса и е завъртян около единия си край с ъглова скорост [tex]\vec{\omega_1}[/tex]. В някакъв момент се освобождава от връзката си с въртящата машина и отплува в пространството. Намерете новата му ъглова скорост, с която ще се върти около центъра си.
pipi langstrump
Математиката ми е страст

Рейтинг: 196

Re: Въртящ се прът

Мнениеот peyo » 08 Яну 2022, 10:31

pipi langstrump написа:Тази задача е от от по-лесните.
Даден е хомогенен прът, който се намира някъде в космоса и е завъртян около единия си край с ъглова скорост [tex]\vec{\omega_1}[/tex]. В някакъв момент се освобождава от връзката си с въртящата машина и отплува в пространството. Намерете новата му ъглова скорост, с която ще се върти около центъра си.

Ъгловия момент на пръта в началото е:
$L=I_1 \omega{_1}$

Където $I_1$ може да е нещо като:
[tex]I_1 = \sum_{i=0}^{N }m_i r_i^2[/tex]

Където $r_i$ е разстояние от единия край до конкретната маса $m_i$

$\Delta r = r/N$
[tex]I_1 = m/N \sum_{i=0}^{N }(i\Delta r)^2 = m/N \sum_{i=0}^{N }(ir/N)^2 = mr^2/N^3 \sum_{i=0}^{N }i^2[/tex]

Тук на края това е известен ред.

[tex]I_1 = \frac{mr^2N(N+1)(2N+1)}{6N^3}[/tex]

[tex]\lim_{N \to \infty }[/tex]

[tex]I_1 = \frac{mr^2}{3}[/tex]

Според закона за запазването на ъгловия момент L има същата стойност и след освобождаването. Но след освобождаването, пръта ще се върти около центъра си.

$I_2 = \sum_{i=0}^{N }m_i p_i^2$

Тук p e новото разстояние и приема пак N стойности но от -r/2 до r/2 или 2-пъти стойности от 0 до r/2. Тогава новия $I_2$ е 2 пъти прът с 2-пъти по-малък радиус:

$I_2 = \frac{2m(r/2)^2}{3} = \frac{mr^2}{6}$

И сега $L_1 = L_2$

$\frac{\omega{_1} mr^2}{3} = \frac{\omega{_2}mr^2}{6}$

Или

$\omega{_2} = 2\omega{_1}$
peyo
Математик

Рейтинг: 664

Мнениеот pipi langstrump » 08 Яну 2022, 17:40

Имаш грешка при определянето на инерционния момент на пръта около центъра му. С това изключение, другото е вярно.
pipi langstrump
Математиката ми е страст

Мнениеот peyo » 08 Яну 2022, 18:50

pipi langstrump написа:Имаш грешка при определянето на инерционния момент на пръта около центъра му. С това изключение, другото е вярно.

Ами да! Всяка половина прът е два пъти по-лека! Ок, от тук продължаваме:

[tex]I_1 = \frac{mr^2}{3}[/tex]

Според закона за запазването на ъгловия момент L има същата стойност и след освобождаването. Но след освобождаването, пръта ще се върти около центъра си.

$I_2 = \sum_{i=0}^{N }m_i p_i^2$

Тук p e новото разстояние и приема пак N стойности но от -r/2 до r/2 или 2-пъти стойности от 0 до r/2, ПРИ 1/2 МАСА:
$I_2 = \frac{2(m/2)(r/2)^2}{3} = \frac{mr^2}{12}$

И сега $L_1 = L_2$

$\frac{\omega{_1} mr^2}{3} = \frac{\omega{_2}mr^2}{12}$

Или

$\omega{_2} = 4\omega{_1}$
peyo
Математик

Мнениеот pipi langstrump » 09 Яну 2022, 11:48

Сега вече е вярно.
Набива се на очи обаче един проблем. Частиците на пръта в началото са имали едни скорости - тези, които са близо до единия му край, който е служил за ос на въртене са се движили по-бавно от тези, които са били близо до отсрещния край. След като оста на въртене се е изместила към центъра на пръта и разпределението на скоростите се е изменило . Пита се как, по какви закони частиците са променили своите скорости.
pipi langstrump
Математиката ми е страст

Мнениеот pipi langstrump » 11 Яну 2022, 22:30

Всъщност в разсъжденията на peyo, които и аз смятах, че са верни, е допусната много сериозна грешка. Отговорът изобщо не е този и това лесно може да се провери като се сравнят ротационните кинетични енергии на пръта в началото и в края. Задачата все още не е решена.[tex]\alpha[/tex]
pipi langstrump
Математиката ми е страст

Мнениеот peyo » 15 Яну 2022, 12:04

pipi langstrump написа:Всъщност в разсъжденията на peyo, които и аз смятах, че са верни, е допусната много сериозна грешка. Отговорът изобщо не е този и това лесно може да се провери като се сравнят ротационните кинетични енергии на пръта в началото и в края. Задачата все още не е решена.[tex]\alpha[/tex]

Мдаа. Закона за запазването на енергията казва, че енергията на пръта преди и след пускането е еднаква. Няма потенциална енергия в тази система, затова цялата е кинетична. Но след пускането пръта тръгва нанякъде с някаква линейна скорост и тази скорост аз не съм взел под внимание.

Ок. Да видим колко е енергията преди пускането. Прът с дължина R и маса M го разделяме на много на брой N малки части. И понеже всички части се движат в една посока им сумираме енергиите.

$E_k = \sum_{i=0}^{N }m_i v_i^2/2 = \sum_{r=0}^{R }m_r v_r^2/2 $

$v_r = \omega r$
$m_r = M/(R/\Delta r) = M \Delta r/R$

$E_k = \sum_{r=0}^{R }(M/2R) \Delta r (\omega r)^2 = (M\omega^2/2R) \int\limits_{0}^{R} r^2 dr = \frac{M\omega_1^2 R^2}{6}$

Тук ще се опитам да отгатна каква ще е скоростта на пръта след пускането? Мисля си, че има някаква логика да е равна на скоростта на центъра на масата преди пускането, което е точно в средата или:

$V_c = \omega_1 R/2$

Или след пускането енергията от линейното движение ще е:

$Е_l = \frac{M\omega_1^2 R^2}{8}$

Сравнявайки с вече намерената формула $E_k = \frac{M\omega_1^2 R^2}{6}$ виждаме, че е по-малка и сега търсим липсващата енергия, което се е скрила във въртеливото дввижение.

$E_v = 2\frac{(M/2)\omega_2^2 (R/2)^2}{6} = \frac{M\omega_2^2 R^2}{24} $

И сега:

$E_k = E_l + E_v$

$\frac{M\omega_1^2 R^2}{6} = \frac{M\omega_1^2 R^2}{8} + \frac{M\omega_2^2 R^2}{24}$

$\frac{\omega_1^2 }{3} = \frac{\omega_1^2 }{4} + \frac{\omega_2^2 }{12}$

$4\omega_1^2 - 3\omega_1^2 = \omega_2^2 $

$\omega_1^2 = \omega_2^2 $

$\omega_1 = \omega_2 $

Оказаха се еднакви.

Този отговор малко ме учуди и затова реших да направя симулация със pymunk, Което е 2D библиотека за физически изчисления предимно за игри, но също така за симулации на твърди тела. И резултата е:

screensim.gif
screensim.gif (77.29 KiB) Прегледано 285 пъти

Резултата съвпада точно. Ъглова скорост преди:
0.07424638513408295
След:
0.07424163862690866
peyo
Математик

Мнениеот pipi langstrump » 15 Яну 2022, 23:37

peyo написа:Мдаа. Закона за запазването на енергията казва, че енергията на пръта преди и след пускането е еднаква. Няма потенциална енергия в тази система, затова цялата е кинетична. Но след пускането пръта тръгва нанякъде с някаква линейна скорост и тази скорост аз не съм взел под внимание.

Всъщност задачата може да се реши и със закона за запазване на момента на импулса, както се беше опитал да го направиш, но това, което не беше взел предвид е, че момента на импулса трябва да се определя спрямо фиксирана точка, а не спрямо центъра на въртене.

Иначе и мен първоначално ме учуди резултата, но след като размислих, ми светна, че е очевиден и дори не е нужно да правим почти никакви сметки, за да стигнем до него. Това, което ми беше неразбираемо през цялото време- как така частиците на пръта изведнъж започват да се движат с някаква друга скорост, след като пръта се освободи? Това явно е невъзможно за идеално твърдо тяло и просто трябваше да се сетя, че новата ъглова скорост трябва да е такава, че да запази скоростите на всички частици веднага след освобождаването му. За една частица на разстояние r от центъра на пръта, скоростта в началото е [tex]\omega_1 (\frac{l}{2} + r)[/tex]. Веднага след като пръта бъде освободен тя става [tex]v_c + \omega_2 r = \omega_1 \frac{l}{2} r + \omega_2 r[/tex]. Виждаме, че двете линейни скорости на частицата са равни само когато [tex]\omega_2 = \omega_1[/tex]. Без ъглови моменти и енергии.
pipi langstrump
Математиката ми е страст

Мнениеот pipi langstrump » 16 Яну 2022, 02:30

Нещо, което е важно да се добави е ,че горните разсъждения не важат специално за прът, а са в сила за произволно твърдо тяло и това лесно се вижда като заместим l/2 с разстоянието от оста на въртене до центъра на масите на даденото тяло.
Защо обаче е така, има ли някаква по - очевидна причина? Да разгледаме едно тяло което се върти около оста си обратно на часовника в система K, която е неподвижна спрямо центъра на масите му. В нея тялото има само въртеливо движение и нека една от крайните му точки P се движи със скорост v спрямо К. Да го разгледаме сега в друга система К', която се движи със скорост - v, т.е. наляво от тялото. Когато P е в най - долно положение скоростта й спрямо К' е нула и така все едно имаме тялото, когато е завъртяно около тази точка. Но понеже ъгловата скорост не се променя при преход от една към друга невъртящи се системи, то в К' тя е равна на тази в К.
pipi langstrump
Математиката ми е страст

Назад към Физика