NinjaMATH написа:Имам едно питане. Ако квадратното уравнение се състои от три компонента, където свободният член представя откъде започва параболата относно Оу, а коефициентът пред първата степен на х играе роля на начално ускорение по хоризонталата, то как се определя коефициентът пред втората степен? Ясно, че знакът му определя обърната нагоре или надолу парабола, но как се намира той и да не би да представя наклона на параболата?
ammornil написа:В закона за пътя като функция на времето при равномерното праволинейно движение, ускорението е част от коефициента пред втората степен, коефициентът пред първата степен е началната стойност на скоростта, а свободният член е началната стойност на изминатия път. $$s(t)= \frac{1}{2}\cdot{\red{a}}\cdot{t^{2}}+v_{0}\cdot{t}+s_{0} $$
Знакът на ускорението определя ориентацията на параболата. Големината на ускорението се определя от приложената равновесна сила и представлява разпределението на тази сила за единица маса. Ускорението може да се определи чрез измерване на начална и крайна скорост, но то не зависи от тях.
$$ a=\frac{F_{e}}{m} $$
[tex]a=\frac{v_{1}-v_{0}}{t_{1}-t_{0}}[/tex] позволява изчисляване на ускорението, което променя скоростта от [tex]v_{0}[/tex] до [tex]v_{1}[/tex] за итервала от [tex]t_{0}[/tex] до [tex]t_{1}[/tex]. Ускорението не зависи от началната и крайната скорост, само меже да се изчисли от измерванията за двете скорости и интервала на време между измерванията.
Не знам какво имате предвид под наклон на параболата. Параболата генерално няма универсален наклон, можем само да определим наклона ѝ в определена точка от праболата.
Праболата има: фокус, директриса, връх и ос на симетрия.
Може и моите разсъждения да са неверни. Правя проучване и искам да съставя квадратно уравнение, базирайки се на началната скорост на движещия се обект и височината му, от която е изстрелян. Аз не разбирам как се открива коефициентът пред втора степен на х. Решавал съм задачи, свързани с житейски примери, но ми прави впечатление, че винаги коефициентът пред втората степен е даден. Искам да осъзная как се определя и дали мога да направя опит и възоснова на начална скорост, височина т.н. да съставя квадратното уравнение.
Регистрирани потребители: Google Adsense [Bot], Google [Bot]