Този проблем е много над моите познания в областта, но това няма да ме спре да изкажа мение.
Ако в мението ми има логическа или математическа невярност, моля да ме поправите.
Това, което аз разбрах от видеото, е че Нортън доказва, че уравненията на Нютон изискват само втората производна на закона за пътя във функция на времето (формата на ускорението) да съответства на равнодейстащата сила във всеки момент. Те не поставят ограничения на по-високите редове уравнения (скорост, път). Детерминизмът не е гарантиран в този математически модел, така че топката може да „реши“ да се движи във всеки произволен момент и във всяка произволна посока, без да има какъвто и да е силов импулс в модела. Изглежда, че топчето "има воля".
Пак доколкото аз разбрах, това е граничен случай на наклонена равнина със специален наклон за който радиалното ускорение $\ddot{r}=b^{2}\sqrt{r}$ във всяка точка от повърхността е функция на разстоянието от върха $r$. Последното показва, че в точката на върха усокрението е $0$ защото разстоянието от върха е нула. В тази точка (върха на купола) наклoнът (кривината на равнината на купола) $\dfrac{dh}{dr}=\dfrac{\ddot{r}}{b}=\dfrac{b^{2}\sqrt{r}}{g} \Rightarrow h''(r)=\dfrac{b^{2}}{2\cdot{g}\cdot{\sqrt{r}}}$ е безкраен спрямо нормалата понеже $r=0$. От това според мен се поражда въпросът: може ли сфера да се бланасира до състояние на покой на върха на неподвична игла, перпендикулярна на нормалата? С други думи може ли да се построи такъв купол, и ако може, може ли да се балансира идеално сферично тяло на върха му? Опасявам се, че имам повече въпроси по вашата тема за размисъл отколкото отговори...
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
\hspace{21em}\text{(Алберт Айнщайн)}[/tex]