Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Защо силовите линии не се пресичат?

Защо силовите линии не се пресичат?

Мнениеот anton1o » 28 Окт 2010, 10:38

Не намерих отговор на въпроса, ако някой знае ще му бъда много благодарен! ;)
anton1o
Нов

Рейтинг: 0

Re: Защо силовите линии не се пресичат?

Мнениеот b1ck0 » 28 Окт 2010, 11:39

Силовата линия е насочена линия, посоката на допирателната към която във всяка нейна точка A съвпада с посоката на вектора на интензитета E в тази точка. Следователно, през всяка точка от пространството, в което съществува едно електростатично поле, минава само една силова линия.

еквивалентна задача в математиката би била:
Дадена е права [tex]t[/tex], върху нея е взета точка [tex]A[/tex], като тази точка е допирателна към окръжността [tex]K_{1}[/tex]. Да се докаже че не съществува друга окръжност с радиус равен на този на [tex]K_{1}[/tex] и лежащата в полуравнината на [tex]K_{1}[/tex], такава че правата [tex]t[/tex] да е допирателна към нея в точка [tex]A[/tex].
Аватар
b1ck0
Напреднал

Рейтинг: 7

Мнениеот pipi langstrump » 28 Окт 2010, 13:54

b1ck0 написа:Силовата линия е насочена линия, посоката на допирателната към която във всяка нейна точка A съвпада с посоката на вектора на интензитета E в тази точка. Следователно, през всяка точка от пространството, в което съществува едно електростатично поле, минава само една силова линия.

Че те и повече полета да са, винаги през една точка ще минава само една силова линия, нали имаме принцип на суперпозицията.
pipi langstrump
Математиката ми е страст

Рейтинг: 196

Мнениеот martin.nikolov » 28 Окт 2010, 19:24

Мисля, че следва от факта, че за уравненията, които удоволетворява съответното поле, е в сила теорема за съществуване и единственост.
martin.nikolov
Напреднал

Рейтинг: 9

Мнениеот b1ck0 » 28 Окт 2010, 21:49

martin.nikolov написа:Мисля, че следва от факта, че за уравненията, които удоволетворява съответното поле, е в сила теорема за съществуване и единственост.

Има логика да е така. Всъщност ако векторите на двата интензитета се съберат, ще се получи трети вектор на интензитет, чиито силови линни няма да имат нищо общо със силовите линии на предните 2 интензитета ( това е мое предположение ). И по тази логика тангените на старите силови линии няма да са тангенти към новата силова линия през дадената точка, което подкрепя твоята теза ... :)
Аватар
b1ck0
Напреднал

Рейтинг: 7

Мнениеот mkmarinov » 29 Окт 2010, 18:06

Ами... така са дефинирани, че да не се пресичат ;) .
mkmarinov
Математиката ми е страст

Рейтинг: 15

Назад към Физика