Здравейте студент съм 1ва година във Франция информатика и учим физика, която обаче няма нищо общо с това дето се учи в бг в гимназията и съответно аз нищо не разбирам. За това се обръщам към вас. Искам обаче да ви помоля ако евентуално можете да ми помогнете да ми обясните всяко нещо от къде идва защото наистина нищо не разбирам. Благодаря предварително за отделеното време
Условие:1 дете тича по спираловидна рампа с константна скорост.Детето ще се счита за материална точка М. Нека R и h са лъча и хода на спиралата, а w (omega) е ъгловата скорост на М
1) по дефиниция
r(t)=R=const
θ (t)= wt
z(t)=h* w/2π*t
2) [tex]\vec{OM}[/tex] може да се напише с функция на R и на z: [tex]\vec{OM}= r * \vec{ur} + z*\vec{k}[/tex]
изразете [tex]\vec{ur}[/tex] и [tex]\vec{u \theta}[/tex] с функция на cos( wt) и на sin( wt)
3)докажете че:
[tex]d*\vec{ur} /dt= w \vec{u \theta}[/tex] и [tex]d*\vec{u \theta} /dt= - w * \vec{ur}[/tex]
4) знаейки че скоростта [tex]\vec{v} = d* \vec{OM} /dt[/tex] изразете вектора скорост на детето в тази система от координати
5) докажете че ускорението [tex]\vec{a} = -R* \omega ^{2} * \vec{ur}[/tex]
6) изразете [tex]\vec{OM} \vec{v} \vec{a}[/tex]в картезиански координати [tex](O, \vec{i} ,\vec{j} , \vec{k})[/tex]
ето схемата

Меню