Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Относителна скорост

Относителна скорост

Мнениеот Martin Nikovski » 01 Фев 2011, 16:03

Самолет лети от град А съм град Б, разположен на [tex]150km[/tex] южно от град А, и се връща обратно. Определете продължителността на полета, ако е известно, че по време на полета е духал вятър от запад към изток. Скоростта на самолета е [tex]360\frac{km}{h }[/tex], а скоростта на вятъра е [tex]72\frac{km}{h }[/tex].

Решението не е сложно, но ако може някой да обясни по-подробно.. ще съм благодарен... ;)
Аватар
Martin Nikovski
Математиката ми е страст

Рейтинг: 40

Re: Относителна скорост

Мнениеот L.e.o » 01 Фев 2011, 17:43

За да коменсира вятъра самолета трябва да се двъжи под ъгъл спрямо АБ. Въпроса е с какво скорост реално се движи самолета (по АБ). С проста питагорова теорема: V^2 +72^2 = 360 се намира, че тази скорост е 216 км/ч и 150=216.t дава крайният отговор.
Аватар
L.e.o
Математиката ми е страст

Re: Относителна скорост

Мнениеот Martin Nikovski » 01 Фев 2011, 17:51

YESSS...... :)
И аз го смятах така, как ли не го въртях, но никога не получавах отговора... защото просто е сбъркан! :)
Според отговора скоростта, с която се движи самолета (спрямо Земята), е [tex]v=\sqrt{v'^2+u^2}[/tex], т.е. според тях тази скорост е хипотенуза на векторния триъгълник... Което няма как да стане, естествено, защото тогава ще се отклони.. ;) Трябваше все пак да питам.. Мерси много!!!!!!! :)
Аватар
Martin Nikovski
Математиката ми е страст

Назад към Физика