Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Решаване на задача по физика - въпрос

Решаване на задача по физика - въпрос

Мнениеот chem.phys » 01 Мар 2012, 15:59

Здравейте!
Имам един въпрос. В задача ми е дадено, че интензитетът между два точкови заряда на определено разстояние от първия е 0 (нула).
Какво искат те да ми кажат с това? Смисъл каква формула трябва да използвам при решаването на задачата? Какво трябва да имам в предвид с това? Каква информация в полза на решението на задачата трябва да извлека от това изречение? Какво като е 0 ?

Съжалявам, че зададох толкова много въпроси, но това е с цел да ме разберете какво точно питам.

Благодаря ви за отговорите от сега! : ))
chem.phys
Нов

Рейтинг: 0

Re: Решаване на задача по физика - въпрос

Мнениеот L.e.o » 01 Мар 2012, 17:41

Каква се търси в задачата?
Аватар
L.e.o
Математиката ми е страст

Рейтинг: 40

Мнениеот userfool » 01 Мар 2012, 18:12

Интензитетът е векторна величина. Следователно сумата от двата вектора е нула. Тоест на това разтояние те са еднакви по големина и противоположни по посока. От там в зависимост от разположението на зарядите и тази точка се вижда дали става дума за едноименни или протовоположни заряди. Ясно е, че точката и двата заряда са на една права.
userfool
Нов

Рейтинг: 1

Мнениеот chem.phys » 01 Мар 2012, 20:44

^ Ааа, благодаря ти! Точно това ми трябваше. :) :) :)

Сега почвам да решавам електричеството и ако имам други въпроси - ще питам! :)
chem.phys
Нов

Решаване на задача по физика -ПОМОЩ

Мнениеот мегс » 28 Мар 2012, 19:34

Хорааааа помощ, моля ви. Някой да ми помогне с 3 задачи по Физика за 10 клас.

1зад. В/у дифракционна решетка с константа d=4.8 μm пада перпендикулярно монохроматична светлина. Под ъгъл θ=30 градуса се наблюдава дифракционен максимум от четвърти порядък. Колко нанометра е дължината на вълната на светлината?

2зад. Монохроматична светлина с дължина на вълната λ=589nm пада перпендикулярно в/у дифракционна решетка. Колко е константата на решетката, ако дифракционния максимум от втори порядък се получава при ъгъл θ=45 градуса?

3зад. В/у дифракционна решетка с 8000 процепа/см пада перпендикулярно монохроматична светлина. При каква максимална дължина на вълната може да се наблюдава дифракционен максимум от втори порядък?

Благодаря предварително на тези, които ще се опитат!
мегс
Нов

Мнениеот Гост » 11 Фев 2024, 16:40

Здравейте може ли малко обяснение коя формула да ползвам за да реша задачата

Върху дифракционна решетка с 800 процепа/ см пада перпендикулярно монохроматична светлина. При каква максимална дължина може да се наблюдава дифракционен максимум от втори порядък?
Гост

Мнениеот Гост » 11 Фев 2024, 16:41

Гост написа:Здравейте може ли малко обяснение коя формула да ползвам за да реша задачата

Върху дифракционна решетка с 800 процепа/ см пада перпендикулярно монохроматична светлина. При каква максимална дължина може да се наблюдава дифракционен максимум от втори порядък?
Гост

Мнениеот ammornil » 11 Фев 2024, 16:56

Оптиката отдавна не е сред интересите ми, но след кратка консултация с Уикипедия, мисля че решението е нещо такова[tex]\\d=\frac{1}{800}=2,5\cdot{10^{-3}} [cm/line] \\ \phantom{q} \\ \theta=\frac{\pi}{2}[rad], m=2 \\ d\cdot{\sin{\theta}}=m\cdot{\lambda} \\[/tex]$$\lambda=\frac{d\cdot{\sin{\theta}}}{m}=\cdots$$
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
\hspace{21em}\text{(Алберт Айнщайн)}[/tex]
Аватар
ammornil
Математик

Рейтинг: 1722

Назад към Физика