Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Задачи от кондензатори

Задачи от кондензатори

Мнениеот chem.phys » 10 Мар 2012, 12:26

Задача 1.
Кондензатор с капацитет [tex]C_{1 }[/tex] = 2. [tex]10^{-6 }[/tex] F се включва към източник с напрежение U=6V чрез поставяне на ключа К в положение 1. След зареждане на кондензатора ключът К се поставя в положение 2. Намерете заряда и напрежението между електродите на всеки кондензатор, ако [tex]C_{2 }[/tex] = 2. [tex]10^{-6 }[/tex] F и [tex]C_{3 }[/tex] = 1. [tex]10^{-6 }[/tex] F.

zadacha 1.JPG
zadacha 1.JPG (8.56 KiB) Прегледано 1665 пъти

Задача 2.
Пространството между хоризонтално разположените електроди на плосък кондензатор е запълнено до половината с течен диелектрик с проницаемост \in . Каква част от пространството трябва да се запълни със същият диелектрик при вертикално положение на електродите, за да има кондензаторът един и същ капацитет в двата случая?

Задача 3.
В схемата, показана по-долу, капацитетът на батерията от кондензатори не се изменя при затваряне на ключа К. Намерете капацитета [tex]C_{x }[/tex] , ако C = 40 pF.

zadacha3.JPG
zadacha3.JPG (6.37 KiB) Прегледано 1665 пъти
chem.phys
Нов

Рейтинг: 0

Re: Задачи от кондензатори

Мнениеот chem.phys » 10 Мар 2012, 20:14

За задача 3 имам някаква идея:
1. Да намерим еквивалентния капацитет при отворен и затворен ключ
2. Да приравним получените два израза
3. Да изразим Сх и да го получим
Пробвах по тоя начин, но не ми излизат сметките, явно е грешен начина....

На 1ва и 2ра пак бъркам нещо. Всички задачи съм ги захапала, но стигам до някъде и оттам насетне - боксувам. :(
chem.phys
Нов

Re: Задачи от кондензатори

Мнениеот chem.phys » 11 Мар 2012, 13:07

Получиииииииииих я ! :D :D :D Получих задача трета по начина, който споменах в предишния си пост. Cx= C/2 = 20pF
Сега ще мъча другите. Благодаря ви!
chem.phys
Нов

Назад към Физика