Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Обезводняване на човек се прелива глюкоза или NaCI а не вода

Обезводняване на човек се прелива глюкоза или NaCI а не вода

Мнениеот Гост » 11 Фев 2022, 21:02

Защо при обезводняване на човек се прелива разтвор на глюкоза или NaCI ,а не чиста вода?
Гост

Re: помощ

Мнениеот ammornil » 12 Фев 2022, 02:11

Мнение на аматьор в парамедицината:
Солните йони правят водата електролит и повишават абзорбцията на вода на клетъчно ниво, като ускоряват хидратацията на организма. Препоръчва се в състава на физологичния разтвор да има и калций, защото калцият и натрият водят до задържането на водата в тялото и така предотвратяват повторна дехидратация. Варияция на разтвора в българската народна медицина е силно разредения солен айрян. Глюкозата е следващо ниво, така да се каже, защото освен солен разтвор срещу дехидратация внася прости захари, които бързо се усвояват и енергизират организма.
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
\hspace{21em}\text{(Алберт Айнщайн)}[/tex]
Аватар
ammornil
Математик

Рейтинг: 1722

Re: Обезводняване на човек се прелива глюкоза или NaCI а не

Мнениеот mail_dinko » 12 Фев 2022, 10:58

ammornil написа:Мнение на аматьор в парамедицината:
Препоръчва се в състава на физологичния разтвор да има и калций...
- физиологичният разтвор се нарича така, защото има осмолалитет колкото на плазмата (приблизително) - 0,9% воден разтвор на NaCl. Не може да съдържа калций. Няма как. Така се произвежда. Калций се съдържа в други балансирани разтвори - Ringer, Hartmann, Ionolyte, Plasmalyte, Sterofundin.

На първия въпрос: осмолалитетът (осмолаРитетът) на човешката плазма е около 286-290 mOsm/kg.
Физиол. разтвор е изотоничен, защото има същия (приблизителен) осмолалитет.
Ако потопите еритроцитите в хипотоничен разтвор (с по-ниско осмотично налягане) - т.е. такъв с по-ниска концентрация или в чиста вода (т.е. ако вливате тези 2 неща), настъпва процесът осмоза - дифузия на вода през полупропусклива мембрана (еритроцитната мембрана) по посока на изравняване на конц. (от по-разред. към по конц. р-р). Навлизането на водните молекули в еритроцита води до прераздуване. Еритроцитите в този момент губят биконкавната си (двойно вдлъбната) форма, раздуват се още и настъпва осмотична хемолиза. Т.е. еритроцитът се разпада (спукан балон).
След като знаем, че еритроцитите (и по-конкретно хемоглобинът в тях) са носители на кислород до всяка точка на тялото, то при масивно разрушаване на почти всички или всички еритроцити, няма как човекът да живее.
Пишете на КИРИЛИЦА! Не е толкова трудно! По-удобно е за всички! Дайте палец нагоре, ако сте доволни от отг.
mail_dinko
Математик

Рейтинг: 536

Re: Обезводняване на човек се прелива глюкоза или NaCI а не

Мнениеот ammornil » 12 Фев 2022, 14:47

Вероятно грешо съм го именувал, благодаря за поправката. Може би правилно беше да кажа, в някои случаи в практиката към физиологичния разтвор се добавя калий за подобряване на задържането на вода (мисля че става въпрос за вода в междуклетъчнто пространство). Освен това съм написал грешния елемент. Не е калций, а калий, добавката, по-точно воден разтвор на калиев хлорид.
Аз съм доброволец (основно през уикендите в летните месеци) в център за парамедицинска помощ. При нас медицинските сестри използват като разтвор за вливане при обезводняване през летните жеги смес от водни разтвори на [tex]0,9\% NaCl[/tex] и [tex]0,3\% KCl[/tex], на опаквовката пише Saline solution with Potassium, което се превежда като физиологичен разтвор с калий. На опаковката има и указания за вливане според теглото на пациента.
Аз не съм от "животоспасяващия екип", но помагам за правилното рециклиране и/или унищожаване на остатъчните опаковки от използваните продукти, както и за инвентаризациите, и често чета опаковките. Както казах, това по никакъв начин не ме прави специалист. Благодаря за пояснението.
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
\hspace{21em}\text{(Алберт Айнщайн)}[/tex]
Аватар
ammornil
Математик

Рейтинг: 1722

Назад към Химия