Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Разтвори

Разтвори

Мнениеот Гост » 14 Окт 2024, 18:20

Може ли да ми обясните стъпка по стъпка и кои формули ми трябват?

Разтвор, който съдържа 16 g от неизвестно вещество в 1500 ml разтвор, при 30 °С, има осмотично налягане 353 кРа. Да се определи молекулната маса на веществото.
Гост

Re: Разтвори

Мнениеот ammornil » 15 Окт 2024, 12:26

Гост написа:Може ли да ми обясните стъпка по стъпка и кои формули ми трябват?

Разтвор, който съдържа 16 g от неизвестно вещество в 1500 ml разтвор, при 30 °С, има осмотично налягане 353 кРа. Да се определи молекулната маса на веществото.
[tex]m_{X}=16[g], \quad V_{\text{р-р}}=1500[mL]=1,5[dm^{3}]=1,5\cdot{10^{-3}}[m^{3}], \quad T=30[^{\circ}C]=303.15[^{\circ}K], \quad \Pi = 353[kPa]=3,53\cdot{}10^{5}[Pa], \quad R\approx 8,314 \left[\frac{J}{mol\cdot{}K}\right][/tex]$$ \text{Количествено равенство на осмотичното налягане}: \Pi = \frac{n}{V}\cdot{R}\cdot{T}; \\ \quad \\ \text{димензиална проверка}: \left[Pa=\frac{mol}{m^{3}}\cdot{}\frac{Pa\cdot{}m^{3}}{mol\cdot{}K}\cdot{}K \right]$$[tex]\\ n_{X}=\frac{\Pi\cdot{}V}{R\cdot{}T}\approx 0,21484[mol] \\ \quad \\ M_{X}=\frac{m}{n}\approx{} 74,47 \left[\frac{g}{mol}\right][/tex]

Забележка: димензилна проверка се прави за да се определи в какви мерки трябва да е всяка от величините при заместване във формулата. Оттам виждаме, че обемът трябва да е в [tex]m^{3}[/tex] за да е съизмерим с мерките на универсалната газова константа.
Забележете, че [tex]\begin{cases} 1[J]=\frac{\normalsize{1[kg]\cdot{}1[m^{2}]}}{\normalsize{1[s^{2}]}} \\ 1[Pa]=\frac{\normalsize{1[kg]}}{\normalsize{1[m]\cdot{}1[s^{2}]}} \end{cases} \Rightarrow 1[J]=1[Pa]\cdot{}1[m^{3}][/tex]
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
\hspace{21em}\text{(Алберт Айнщайн)}[/tex]
Аватар
ammornil
Математик

Рейтинг: 1722

Назад към Химия