Аз гледам други коментари, които също са интересни. Например блогът на Сюзан Полгар (
http://susanpolgar.blogspot.com/) беше първото нещо, което намерих в интернет като потърсих коментари на живо.
За програмите за шах, това за огромната база данни от партии е вярно. Аз както си го представям, трудното при писането на такава програма е да се съпостави на всяка шахматна позиция число, в зависимост от това, кой е по-добре в тази позиция. Доколкото знам, положителните числа отговарят на предимство за белите, като колкото по-голямо е числото толкова по-голямо е предимството, под 1 е почти равна партия, над 7-8 е сигурна печалба на белите, а над 10 сигурно е форсиран мат в няколко (<10) хода.
Ако имаш такава функция, която ти съпоставя на всяка позиция число, тогава при безкрайна памет може да се разгледа цялото дърво на ситуациите и да се каже кой е най-добрия ход. Понеже паметта не е безкрайна се прави алфа-бета отсичане, т.е. някой върхове на дървото не се изследват, ако имат прекалено малка (или голяма ако черните са на ход) оценка.
Как работи функцията, съпоставяща числа на позициите, не ми е ясно. Ако имаш огромна база данни, сега се замислям, че може статистически да се анализира позицията, като се вземе предвид колко пъти белите са спечелили и т.н. Всъщност ако имаш наистина огромна база от закона за големите числа следва, че можеш да кажеш директно вероятностите да се спечели при всеки ход и можеш да кажеш кой е най-добрия ход. Съмнявам се да се прави така, честно казано, защото това би работило само в дебюта.