ЗАДАЧА: По окръжност с дължина 60 метра, равномерно и в една посока, се движат две точки. Едната точка прави пълна обиколка за 5 секунди по-бързо от другата и я догонва всяка минута. Определете скоростта на точките.
Така, 1-во да напиша означенията: Скоростта на първата топка е равна на v1
Времето за изминаване на една обиколка от първата топка = t,
Скоростта на втората топка е равна на v2.
Пътят S е равен на 60м.
Неизвестните са 3, следователно ни трябва система от 3 уравнения.
1-вото уравнение е ясно: v1.t=60 (скоростта на 1-вата топка, умножена по времето за 1 обиколка е равна на 60 метра)
2-рото уравнение е: v2(t-5)=60 (скоростта на 2-рата топка, умножена по времето, за което прави обиколка = 60метра)
Следва 3-тото уравнение.Тук нещо бъркам, защото не ми се получава отговорът, изрази ли се това уравнение, задачата е решена. Така, знаем, че втората топка е по-бърза (така е според означенията, които съм направил), и прави обиколка за 5 секунди по- малко, следователно прави втората обиколка за 10 секунди по малко, 4-тата- за 20 секунди и 12-тата обиколка за 1 минута по-малко. Тоест, след като измине първата минута, втората топка ще е с 1 минута преднина, но както знаем от условието, всяка минута втората топка догонва първата, от това следва, че след 12 обиколки на 1-вата топка, 2-рата топка ще е направила 13 обиколки. Времето за 12 обиколки на първата топка е v1t=60 |.12 -----> v1.12t=720m ( топка 1 със скорост v1 изминава 720 метра за време 12t) , но знаем и че топка 2 за същото време прави 13 обиколки -----> v2.12t=780m (скоростта на топка 2 по време 12t = 780 метра).Правя системата и се получава, че v2=1, а отговорът е 3м/сек и 4м/сек.Ако може да ми кажете в кое уравнение съм допуснал грешка.(зад. за knowledge).

Меню