Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Системи

Системи

Мнениеот Гост » 13 Дек 2021, 21:46

[tex]\begin{array}{|l} 7x + 3y = 11 \\ 6x +4y = 9 \end{array}[/tex]
Гост

Re: Системи

Мнениеот ammornil » 13 Дек 2021, 23:58

Гост написа:[tex]\begin{array}{|l} 7x + 3y = 11 \\ 6x +4y = 9 \end{array}[/tex]

[tex]\begin{array}{|l} 7x + 3y = 11 |.4 \\ 6x +4y = 9 |.(-3) \end{array} \Rightarrow \begin{array}{|l} 28x+12y-18x-12y=44-27 \\ 7x+3y-(6x+4y)=11-9 \end{array} \Rightarrow \begin{array}{|l} 10x=17 \\7x+3y-6x-4y=2 \end{array} \Rightarrow \begin{array}{|l} x=\frac{17}{10} \\ x-y=2 \end{array} \Rightarrow[/tex]

[tex]\begin{array}{|l} x=\frac{17}{10} \\y=x-2 \end{array} \Rightarrow \begin{array}{|l} x=\frac{17}{10} \\ y=\frac{17}{10}-2 \end{array} \Rightarrow \begin{array}{|l} x=\frac{17}{10} \\ y=\frac{17-2.10}{10} \end{array} \Rightarrow \begin{array}{|l} x=\frac{17}{10} \\ y=-\frac{3}{10} \end{array}[/tex]

отг. [tex]\left(1\frac{7}{10};-\frac{3}{10} \right)[/tex]
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
\hspace{21em}\text{(Алберт Айнщайн)}[/tex]
Аватар
ammornil
Математик

Рейтинг: 1722

Мнениеот Какаши Сенсей » 17 Дек 2021, 16:44

Това, което правим не е редно. В смисъл, някои хора влизат във форума дават някоя задача просто така и след това нищо. Искам да кажа, че просто някои ученици използват нас математиците, като калкулатори или
"шматки", които им решават задачите. Относно тази задача, то тя е елементарна. Човекът даже не каза какво го затруднява. В смисъл то явно се вижда, че е дошъл тук само, за да му се решат задачите по математика.
Не трябва ли форум по математика всъщност да помага на хора, които наистина не знаят как се решава дадена задача. Например в чуждестранните сайтове, никога не дават решение на някоя задача просто така. Особено
пък ако някой просто е написал задачата, без да казва къде му е проблемът. Там хората подхождат по друг начин. Те те питат, къде е проблема, защо не можеш да решиш задачата и прочие. Трябва и ние така да подходим, който
не казва кое го затруднява, да бъде игнориран. По този начин форумът ще се изчисти от натрапници, които нямат никакво уважение към нас математиците и ни използват и след като им решим задачите, ни наричат балъци.
Не това недопустимо! Другари, математици. Ние сме учени хора, не трябва да бъдем толкова наивни. Трябва да ценим своя труд. Благодаря на тези, които отделиха време да прочетат мнението ми!
Най-важно е душата да бъде извисена .
Какаши Сенсей
Фен на форума

Рейтинг: 28

Мнениеот ammornil » 17 Дек 2021, 17:39

Уважавам позицията Ви, но не съм съгласен със заключението Ви. Не смятам, че решавайки няколко "прости" задачи, отнемам от труда на професионалните преподаватели. Определено, децата (и по-възрастните), които искат да научат тънкостите на математическото познание се нумждаят от индивидуални уроци и/или профилирано обучение, защото общият курс не предвижда време за разгледжане на всички теоретични или практически модели.

Аз не съм математик, и повечето математически проблеми, които математик би намерил за интересни, са отвъд моите възможности.

Понеже не се занимавам с математика, използвам сайта за да поддържам малкото останали ми знания "във форма", за да не забравя и тях. Ако с това мога да помогна на някой да "отбие номера", това не ми е цел но и не възразявам. Когато аз бях ученик, имаше предмети които не ми бяха итересни и писането на домашни по тези предмети намирах за губене на време. Предполагам, че има ученици днес, за които математиката не е от особен интерес, и просто искат да завършат общия курс на обучение (защото ги задължаваме), за да се заемат с нещата които наистина са им интересни.

Надявам се, че не обиждам професионалистите, като казвам, че математиката е наука, която има приложение във всяка област на съвременното познание, но не е наука за всеки. Затова сайтът има форум "Домашни по математика", където може да се публикува без регистрация- някои хора търсят помощ за да научат повече, а други- за да избегнат нуждата да научат каквото и да било. Аз лично се опитвам да давам подробни решения на проблемите, с надеждата че като ги преписват ще запомнят нещо от написаното.

И разбира се, някои хора не могат даже да преценят къде е мястото да си публикуват (прикачат снимка на) заданието за домашна работа. Всеки от нас избира дали да се ангажира с отговор или не.
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
\hspace{21em}\text{(Алберт Айнщайн)}[/tex]
Аватар
ammornil
Математик

Рейтинг: 1722

Мнениеот Какаши Сенсей » 18 Дек 2021, 09:27

ammornil Навярно сте прав, драги приятелю. Но както казахте, всеки избира как да постъпи. Това донякъде е добра идея, че им давате решени подробно задачи, защото
колкото и да е малък шанса, има вероятност да научат нещо.
Най-важно е душата да бъде извисена .
Какаши Сенсей
Фен на форума

Рейтинг: 28

Назад към Системи