от ammornil » 17 Дек 2021, 17:39
Уважавам позицията Ви, но не съм съгласен със заключението Ви. Не смятам, че решавайки няколко "прости" задачи, отнемам от труда на професионалните преподаватели. Определено, децата (и по-възрастните), които искат да научат тънкостите на математическото познание се нумждаят от индивидуални уроци и/или профилирано обучение, защото общият курс не предвижда време за разгледжане на всички теоретични или практически модели.
Аз не съм математик, и повечето математически проблеми, които математик би намерил за интересни, са отвъд моите възможности.
Понеже не се занимавам с математика, използвам сайта за да поддържам малкото останали ми знания "във форма", за да не забравя и тях. Ако с това мога да помогна на някой да "отбие номера", това не ми е цел но и не възразявам. Когато аз бях ученик, имаше предмети които не ми бяха итересни и писането на домашни по тези предмети намирах за губене на време. Предполагам, че има ученици днес, за които математиката не е от особен интерес, и просто искат да завършат общия курс на обучение (защото ги задължаваме), за да се заемат с нещата които наистина са им интересни.
Надявам се, че не обиждам професионалистите, като казвам, че математиката е наука, която има приложение във всяка област на съвременното познание, но не е наука за всеки. Затова сайтът има форум "Домашни по математика", където може да се публикува без регистрация- някои хора търсят помощ за да научат повече, а други- за да избегнат нуждата да научат каквото и да било. Аз лично се опитвам да давам подробни решения на проблемите, с надеждата че като ги преписват ще запомнят нещо от написаното.
И разбира се, някои хора не могат даже да преценят къде е мястото да си публикуват (прикачат снимка на) заданието за домашна работа. Всеки от нас избира дали да се ангажира с отговор или не.
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
\hspace{21em}\text{(Алберт Айнщайн)}[/tex]