Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Обяснение с думи за системи

Обяснение с думи за системи

Мнениеот Гост » 25 Фев 2025, 00:42

Имам следната задача : Иван има 900 банкноти, банкнотите са само с номинали от 5 и 10 лв. Знаем, че общата сума на банкнотите е 5500 лв. Колко са петолевките, и десетолевките?
Опитах се да я преведа с думи ( да тълкувам изразите и стъпките), по-най простия начин на български език, не с математически изрази ( по механичен начин) и някой от стъпките затрудняват, ще се опитам да кажа какво имам предвид.
Нека х = броят на петолевките, а у = броят на десетолевките. И тук започваме с превода (запомнете, че искам да се обясни и тълкува по най-простия начин, без механично писане с мат. изрази)
х + у = 900 : ''Броят на банкнотите от 5лв, събран с броят на банкнотите от 10лв, дава общ брой от 900 банкноти''
5х + 10у = 5500 : ''Общата стойност на банкнотите с номинал 5 лв, събрана със стойността на банкнотите от 10лв, дава обща сума от 5500лв.''
у = 900 - х : ''Ако знаем колко банкноти с номинал от 5 лв имаме, то може да намерим банкнотите с номинал от 10лв, ако извадим банкнотите с номинал от 5 лв от общия брой банкноти''
И тук заради самата същност на системите, заместваме в уравнението, за да получим 5х + 10(900-х) = 5500лв. Как обясняваме самото заместване, по прост начин като този описан по горе ?
Да, може да кажем ''заместваме, защото това е ''у'', но не това е целта, а целта е да се обясни просто и логически, без математическите правила. Мога да преведа следващата стъпка - 5х + 9000 - 10х = 5500, като : ''Ако всички 900 банкноти бяха десетолевки щяхме да имаме 9000 лв, но ние нямаме 900 десетолевки, тъй като някои от банкнотите са петолевки, вадим 10 лв за всяка банкнота, която не е десетолевка, и в същото време добавяме 5 лв, защото тази банкнота ще е петолевка и нейната стойност ще е 5 лв. След това как с думи ще обясним събирането на 5х и -10х, за да получим 9000 - 5х = 5500 ? Не мога да се сетя за начини да тълкуваме всяка стъпка, въпреки че разбирам всичко какво означава, но когато трябва да се обясни в изречения и да се тълкува, не мога да намеря никакви материали, при които да се обясняват задачите по такъв начин, а просто всичко е механично - ''събери х-овете, премести от другата страна, раздели това''. Ще бъда благодарен, ако някой все пак помогне, или/и каже от къде мога да гледам видеоматериали (или форуми) с подобни задачи и тълкувания.
Гост

Re: Обяснение с думи за системи

Мнениеот Гост » 25 Фев 2025, 09:10

Евала!!!Как не те домързя да го напишеш!Честно казано мен ме мързи да го прочета цялото...
Гост

Мнениеот ammornil » 25 Фев 2025, 10:26

Нанакъв езиков модел ли се опитвате да съставите?
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
\hspace{21em}\text{(Алберт Айнщайн)}[/tex]
Аватар
ammornil
Математик

Рейтинг: 1779

Мнениеот ammornil » 25 Фев 2025, 14:43

Проблем: Да се намери комбинацията банкноти от два номинала (първият номинал е по-голям от втория) ако се знае общия брой банкноти и тяхната обща сума.
Решение: Нека въведем неизвестни за броя на банкнотите от всеки номинал. Сборът от броя банкноти от първия номинал и броят банкноти от втория номинал е равен на общия брой банкноти, следователно броят на банкнотите от втория номинал е равне на разликата от общия брой банкноти и броя на банкнотите от първия номинал. Знаем, че произведението от броя на банкнотите от първия номинал умножено по първия номинал плюс разликата от общия брой банкноти и броя на банкнотите от първия номинал умножена по втория номинал дава общата стойност на банкнотите. Това равенство има едно неизвестно. Можем да изразим, че броя на банкнотите от първия номинал е равен на разликата от общата стойност на банкнотите и произведението от втория номинал и общия брой банкноти, разделена на разликата между първия и втория номинал. Като знаем горния израз можем да върнем и да изразим броя на банкнотите от втория номинал директно чрез даденото. Броят на банкнотите от втория номинал е равен на разликата от произведението от общия брой банкноти по първия номинал и общата сума, като тази разлика се раздели на разликата от първия и втория номинал. $\\[12pt] a$- номинална стойност едно $\\[6pt]b$- номинална стойност две $\quad (a>b) \\[6pt]N$- общ брой банкноти $\\[6pt]A$- обща стойност на банкнотите $\\[12pt] x, y $ бройки съответно от номинали едно и две $\\[6pt] y= N-x \\[6pt] a\cdot{}x +b\cdot{}(N-x)= A \\[6pt] x=\dfrac{A-N\cdot{}b}{a-b} \\[6pt] y= N-\dfrac{A-N\cdot{}b}{a-b}= \dfrac{N\cdot{}a - A}{a-b} $ $$ x=\dfrac{A-N\cdot{}b}{a-b}, \quad y= \dfrac{N\cdot{}a - A}{a-b}\\[36pt]$$
Скрит текст: покажи
$ a=10, b=5, N=900, A=5500 \\[12pt]$ $$ x=\dfrac{A-N\cdot{}b}{a-b}=200, \quad y= \dfrac{N\cdot{}a - A}{a-b}=700 $$
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
Аватар
ammornil
Математик

Мнениеот Гост » 25 Фев 2025, 18:54

Гост написа:Евала!!!Как не те домързя да го напишеш!Честно казано мен ме мързи да го прочета цялото...

:lol: :lol:
Гост

Мнениеот Гост » 25 Фев 2025, 19:28

ammornil написа:Нанакъв езиков модел ли се опитвате да съставите?

Да, точно това е идеята! Даже дори и това за което написах по-горе за "5х + 9000 - 10х = 5500'' използвах chatgpt, за да помогне с интерпретацията, и интерпретацията беше ''знаем, че имаме 900 банкноти общо, ако приемем, че всички са от 10 лв, то ще имаме 9000 лв, но знаем че имаме общо 5500 лв. За всяка петолевка, вадим 10 лв, и добавяме 5 лв, тъй като петолевката има стойност 5 лв. В крайна сметка, вадим 5 лв за всяка петолевка, и така достигаме до ''Имаме 9000 лева, когато извадим сумата от петолевките, получаваме 5500, питаме се, каква е стойността на петолевките която оказва тази загуба ? Тази стойност е 3500 лева. За да намерим броя на банкнотите, разделяме стойността на една банкнота по сумата, и така намираме, че това се равнява на 700 банкноти. Ако се върнем назад, по същата логика, стойността на банкнотите които остават - 5500лв, е стойността на банкнотите от 10 лв, и тя ще се намери като разделя 5500 на 10? самите обяснения на стъпките не звучат логично, а и програми като chatgpt, deepseek обясняват механично, дори и да съм поставил условие да се обясни всяко нещо с прости думи.
Гост

Мнениеот ammornil » 25 Фев 2025, 21:43

Това, което искате да получите не е достъпно в безплатните модели. ChatGPT, Mistral, Gemini, DeepSeek, Copilot, и подобните не предоставят достъп до широките многопластовите невронни мрежи. Тези "свободни" версии се използват за проучване на "какво търсят потребителите". Те нямат за цел да се усъвършенстват от самосебе си. Що се отнася до решаване на математически проблеми, тези така наречение интелекти понякога имат добри предложения за насока, но често правят елемнтарни аритметични грешки (аз не бива да им се присмивам за това :roll: ), а логическите им заключения понякога са по-слаби от тези на пет годишния ми племеник. Четете малкия шрифт в долния край на уеб страницата на чат интерфейсите.

Вчера ChatGPT се опитваше да ме убеди, че 18=9 и че квадрат има лице равно на лицето на описания около него кръг. Така че... не им се надявайте много.
Аватар
ammornil
Математик

Назад към Системи