Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Две координатни системи

Две координатни системи

Мнениеот Гост » 03 Юни 2012, 10:30

Някой може ли да ми даде Latex кода на долуприложената картинка, който да вмъкна в основния си текст? От много време се опитвам да начертая и двете координатни системи, но успявам да нарисувам само първата от тях (без вектора), с другата удрям на камък и буквално съм забил. Не мисля, че е нещо супер сложно и трудно, но в часовете по текстообработка въобще не сме се занимавали с картинки.
Гост

Re: Две координатни системи

Мнениеот Гост » 03 Юни 2012, 10:30

Някой може ли да ми даде Latex кода на долуприложената картинка, който да вмъкна в основния си текст? От много време се опитвам да начертая и двете координатни системи, но успявам да нарисувам само първата от тях (без вектора), с другата удрям на камък и буквално съм забил. Не мисля, че е нещо супер сложно и трудно, но в часовете по текстообработка въобще не сме се занимавали с картинки.
Прикачени файлове
pics.png
pics.png (24.11 KiB) Прегледано 1339 пъти
Гост

Мнениеот Гост » 03 Юни 2012, 10:33

Малко съм объркал на картинката. Трюбва да е \hat{x}=[tex]\hat{x}[/tex], \hat{y}=[tex]\hat{y}[/tex], \hat{z}=[tex]\hat{z}[/tex].
Гост

Мнениеот s.karakoleva » 03 Юни 2012, 11:54

Малко повече информация дайте за цветната КС. Тя декартова ли е, или се получава чрез някакво преобразувание от първата КС? Ако има формули към изображението или други обяснения, дайте ги. Ако имате оригинално изображение, дори да е нарисувано на ръка, приложете го. Векторът v какво представлява? Освен това за кода: само стандартни средства ли трябва да се използват, или може и други специализирани пакети. Ако е само чрез стандартните [tex]\LaTeX[/tex] команди, няма да е добре. С PSTricks http://tug.org/PSTricks/main.cgi/ ще стане, но за днес не обещавам.
Истинското знание не е вродено, то се придобива!
Демокрит
Аватар
s.karakoleva
Фен на форума

Рейтинг: 67

Мнениеот Гост » 03 Юни 2012, 17:57

Ми и двете координатни системи са Декартови, втората е завъртяна под някакъв ъгъл и затова изглежда, че не е ортонормирана. Червеният вектор е вектор на скоростта в [tex]R^3[/tex], който минава през началото на координатната система. Не е задължително едната координатна система да се получава чрез трансформация от другата. Не разполагам с никакви формули (а и не мисля, че те са особено необходими в случая). Картинката, която е правена на ръка, е точно като това, което съм нарисувал. Според мен могат да се използват всякакви средства за изчертаване на рисунките, нали има някакви команди в стандартния латех, които позволяват да се вмъкват изображения (ще е хубаво някой да ми припомни кои бяха).
Гост

Мнениеот Гост » 03 Юни 2012, 17:58

http://fmi.uni-sofia.bg/fmi/or/TeX/LaTeXBG.pdf

Понякога чета от тази книга, помага ми, но там не мога да намеря това, което търся от доста отдавна.
Гост

Мнениеот Гост » 03 Юни 2012, 17:59

Ако може някой да ми помогне в кратък срок, не е речено днеска, но примерно до 2-3-5 дена. И благодаря за отзивчивостта (ако последва такава след моята молба)!
Гост

Мнениеот s.karakoleva » 03 Юни 2012, 18:09

Гост написа:http://fmi.uni-sofia.bg/fmi/or/TeX/LaTeXBG.pdf

Понякога чета от тази книга, помага ми, но там не мога да намеря това, което търся от доста отдавна.

Хубаво е, че четеш книги, но тази вече доста остаря, а и е само за начално запознаване. Има там една глава за PSTricks, но е просто "прощъпалник". За изображения търси в Google PSTricks и PGF-TikZ. Това са коренно различни концепции, но и двете са супер! И работят като добавки към базовия LaTeX. Е, трябва да знаеш английски или немски. Има някои пакети и на френски. Има пълна документация (free) с примери.

Ще ти направя изображението до 1-2 дни.
Последна промяна s.karakoleva на 03 Юни 2012, 18:13, променена общо 1 път
Истинското знание не е вродено, то се придобива!
Демокрит
Аватар
s.karakoleva
Фен на форума

Рейтинг: 67

Назад към LaTeX, Matlab, Maple, Mathematika...