Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Симплекс метод

Симплекс метод

Мнениеот Гост » 11 Мар 2013, 19:08

По една избираема дисциплина (езици за системно програмиране във ФМИ) ни казаха, че трябва да си измислим теми за проекти и съответно да напишем някаква програма, която да демонстрира възможностите на езиците за системно програмиране (разбирайте езика С). Реших да реализирам на езика С симплекс метода (метод за намираме на минимум или максимум на целева функция):

[tex]f(x) = f(x_{1}; \, x_{2}; \, \dots; \, x_{n}) = c^{T}x = c_{1}x_{1}+c_{2}x_{2}+\dots+c_{n}x_{n}[/tex]

[tex]Ax=b \Leftrightarrow \begin{array} a_{11}x_{1}+a_{12}x_{2}+\dots+a_{1n}x_{n}=b_{1} \\ \\ a_{21}x_{1}+a_{22}x_{2}+\dots+a_{2n}x_{n}=b_{2}, \\ \\ \dots \\ \\ a_{m1}x_{1}+a_{m2}x_{2}+\dots+a_{mn}=b_{m} \end{array}, \quad x \ge 0, \quad b \ge 0, \quad b \in R^{m}, \quad c \in R^{n}, \quad x \in R^{n}, \quad A=(m; \, n)[/tex]

Понеже цялата ни необходима информация се въвежда в симплексни таблици, трябва да работя с матрица (тя съдържа необходимата информация). Тук е това, което не успявам да измисля: в симплекс таблицата има полета, които са различни от числа — например полетата, указващи кои са базовите променливи и кой е векторът на дясната част. Не знам как да създам матрица, съдържаща данни от различен тип. Не знам и как да отпечатам симплексната таблица на конзолата. Можете ли да ми дадете малко акъл? :|
Гост

Re: Симплекс метод

Мнениеот Гост » 12 Яну 2017, 14:10

Никой ли не може да ми помогне?

Последно избутване Anonymous от 12 Яну 2017, 14:10
Гост

Назад към LaTeX, Matlab, Maple, Mathematika...