Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Проблем с Excel

Проблем с Excel

Мнениеот Гост » 26 Мар 2014, 23:02

Имам малък проблем с Excel.Изглежда ми лесно и безобидно, но не можах да се справя.Моля за малко помощ.
Проблема е следния:Имаме статистика от 1000 произволни цифри подредени в колона А от А1 до А1000.Трябва да преброим колко са единици.Това е лесно с функцията sumif(a1:a1000,"=1").Въпроса е как да преброим колко са цифрите 1 само че само от позициите кратни на 10 т.е А10,А20,......А1000 , като се има в предвид ,че не може да преработим предварително колоната?Има ли изобщо функция която ще свърши работа?
Гост

Re: Проблем с Excel

Мнениеот ammornil » 29 Мар 2014, 08:45

Функцията за броене не е SUM.

=COUNTIF($A$1:$A$1000;"=1")

Имай в предвид, че в зависимост от настройките на WINDOWS разделителният символ между аргументите на функцията може да не е ; а , за да работи правилно формулата.
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
\hspace{21em}\text{(Алберт Айнщайн)}[/tex]
Аватар
ammornil
Математик

Рейтинг: 1779

Re: Проблем с Excel

Мнениеот Гост » 29 Мар 2014, 22:49

Благодаря за отговора.Да ,тъй като броя само единиците и sumif върши работа , но въпроса ми беше как да задам точно определени редове.По този начин ще преброй ,колко са всички елементи от зададения тип в цялата колона.На мен ми трябва от определени редове.
Задачата е такава:
Имаме 1000 цифри в колоната "А".Трябва да изведем 10 стойности:Броя на цифрите "1" , на позиции 1,11,21,.....991 , след това броя на цифрите "1" , на позиции 2,12,22,.....992 , и т.н. докато стигнем до 10,20,30,.....,1000.
За съжаление не мога да променям колоната "А" , чрез сортиране или формули тъй като резултатите в нея са с данни от други sheet-ове, а не зная как да задам формула която да работи само с част от редовете.
Гост

Назад към LaTeX, Matlab, Maple, Mathematika...