KOPMOPAH написа:ЛС е "лично съобщение" във форума, но май само регистрирани потребители могат да изпращат. Или се регистрирай и ми пиши съобщение, или пиши тук.
Ако дадеш "цитирай" на
съобщението ми ще видиш как се вмъкват повече картинки.
Здравей КОРМОРАН. Ще ти пиша в този форум. На мен много ми хареса да правя картинки или изображения в GeoGebra. Може ли да ти пращам всеки ден (ако мога и имам време. Аз в някои седмици от лятото няма да мога да пиша, защото ще съм на море или планина) изображения? Разбира се с цел да стана по-добър.
Изпращам ти това изображение по следната задача:
Квадрат е разделен на два правоъгълника с права линия. Сумата от периметрите на двата правоъгълника е [tex]90см[/tex]. Да се намери лицето на квадрата.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ето го изображението и решението на задачата заедно с него:

- Salabashev_2016.png (10.96 KiB) Прегледано 821 пъти
От данните по чертежа знаем че
[tex]a + a + b + b + a + a + c + c = 4 * a + 2 * b + 2 * c[/tex], но [tex]b + c = a[/tex] [tex]\Rightarrow[/tex]
[tex]4 * a + 2 * b + 2 * c = 4 * a + 2 * (b + c) = 4 * a + 2 * a = 6 * a = 90см.[/tex]
[tex]a = \frac{90}{6} = 15см.[/tex]
[tex]S = 15^{2} =[/tex] [tex]225[/tex] [tex]см^{2}[/tex]
Та, решението ми е просто и задачата е проста. По-важен ми е чертежа. Знам, че не труден за правене, но все пак ще ми кажеш ли дали е добре (добре като за начинаещи, които за първи път използват тази програма и са чували за тази програма за първи път).
Ако имаш критики или забелжки казвай за да ги поправя.