Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Прости числа близнаци

Прости числа близнаци

Мнениеот ptj » 24 Яну 2015, 13:07

Мисля, че имам доказателство на следната:
Теорема:
Ако съществуват [tex](n+1)[/tex] [tex]n[/tex]-орки от прости числа с фиксирани разстояния между тях, то техния брой е безкраен. ;)

Следствие: Простите числа близнаци са бекрайно много.

За съжаление ще мога да ви го предоставя едва след проверка и евентуална заявка за публикация. ;)
ptj
Математик

Рейтинг: 1112

Re: Прости числа близнаци

Мнениеот kucheto » 24 Яну 2015, 16:08

Да, бе, повярвахме ти! Като знам колко псевдодоказателства имаш в този форум, силно се съмнявам да има някаква истина в "доказателството" ти. Поне не си първият - дори преди време имаш един (Митко Донев), който беше дал "лесно доказателство" на Голямата теорема на Ферма (не съм му чел произведението, но видях много "метафизични" разсъждения, от които се стигаше до... математически изводи. Интересно е, че хипотезата на Риман има по-малко "доказателства". Явно на великите "гении" не им е ясно условието (аз също почти не разбирам от комплексен анализ и не го разбирам напълно), но затова пък на задачите, които имат елементарна формулировка са факири. Така че полека с изказванията и първо се научи да пишеш правилни доказателства, а и не се хвали предварително - ако си решил задачата, ще разберем.
kucheto
Напреднал

Рейтинг: 76

Мнениеот inveidar » 24 Яну 2015, 19:59

kucheto написа:Да, бе, повярвахме ти! Като знам колко псевдодоказателства имаш в този форум, силно се съмнявам да има някаква истина в "доказателството" ти. Поне не си първият - дори преди време имаш един (Митко Донев), който беше дал "лесно доказателство" на Голямата теорема на Ферма (не съм му чел произведението, но видях много "метафизични" разсъждения, от които се стигаше до... математически изводи. Интересно е, че хипотезата на Риман има по-малко "доказателства". Явно на великите "гении" не им е ясно условието (аз също почти не разбирам от комплексен анализ и не го разбирам напълно), но затова пък на задачите, които имат елементарна формулировка са факири. Така че полека с изказванията и първо се научи да пишеш правилни доказателства, а и не се хвали предварително - ако си решил задачата, ще разберем.

Не си ли "малко" краен в изказването си? Все пак ptj не е дал повод да се съмняваме в логическото му мислене. Да почакаме и да видим за какво става въпрос.
По-добре малко акъл, но навреме!!!
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Мнениеот ptj » 24 Яну 2015, 20:42

Не се обиждам за крайното изказване, но наистина се изкушавам да ви предостявя още сега доказателството.
Прекалено късо, логично и конструктивно е. Истинско чудо е, че никой досега не го е забелязъл...
ptj
Математик

Мнениеот inveidar » 25 Яну 2015, 19:42

Наистина е чудо, ако е вярно и Рамануджан го е пропуснал! :shock:
По-добре малко акъл, но навреме!!!
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Мнениеот Гост » 25 Яну 2015, 22:11

И Инвадер го е пропуснал. Язък!
Гост

Мнениеот grav » 30 Мар 2015, 14:32

Дай да видим идеята. Най-вероятно е грешно, така че няма нужда да се страхуваш от плагиятство, пък и ако вече си го пратил някъде за публикация дори няма как да ти го откраднем.
grav
Математиката ми е страст

Рейтинг: 370

Мнениеот drago » 30 Мар 2015, 16:24

ptj написа:...Ако съществуват [tex](n+1)[/tex] [tex]n[/tex]-орки от прости числа с фиксирани разстояния между тях..

Какво е [tex]n[/tex] и какво означава това: напр. като оставим настрана какво е [tex]n[/tex] , това може да се тълкува като:
1) има [tex]n+1[/tex] броя [tex]n[/tex]-торки ...
2) има [tex]n(n+1)[/tex] на брой прости числа , които образуват аритметична прогресия с някаква предварително зададена разлика. ... и пак: какво е [tex]n[/tex]
drago
Математик

Рейтинг: 517

Мнениеот grav » 30 Мар 2015, 16:43

Според мен, той смята, че е доказал твърдението за всяко [tex]n[/tex]. И като частен случай, ако има три двойки прости числа с еднакви разстояния (например две), то има безкрайно много такива. И понеже, той знае, че двойки като (3,5), (5,7) и (11,13), следва, че е решил въпроса за близнаците прости числа.
grav
Математиката ми е страст

Мнениеот ptj » 30 Мар 2015, 18:04

Споко, не съм го решил. :lol:
ptj
Математик

Мнениеот grav » 30 Мар 2015, 19:45

ptj написа:Споко, не съм го решил. :lol:

Не мисля, че някой си мисел друго.
grav
Математиката ми е страст

Мнениеот ptj » 31 Мар 2015, 13:13

Дреме ми да не казвам на какво за вашите мисли... :)
ptj
Математик

Назад към Теория на числата