xyz написа:По принцип сумите от вида: [tex]\sum_{i=u}^x {i \choose k}[/tex], където u и k са някакви константи, а x е целочислена променлива по-голяма от u са си просто полиноми на x. Причината е, че самото [tex]{i \choose k}[/tex] е полином на i от степен k, а сумирането на такива полиноми отново е полином.
Мога да ти покажа, как се изчисляват тези полиноми, ако все още се интересуваш от темата. Така в твоите изследвания ще получиш еднакви полиноми отляво и отдясно, а ако не са еднакви, то ще знаеш разликата им като конкретен полином. Дали той ще има добро представяне с биномни коефиценти - ще трябва да провериш и да опиташ да нагодиш.
Всъщност мога да ти покажа, ако се сетя в следващите дни да вляза във форума, че напоследък съвсем рядко влизам в този форум (защото като гледам в разделите които са ми интересни на мен са си останали само моите мнения от преди много време).
Всъщност от това което е за случая n над 3 , разликата е равна на сумата на един бином + разликата от сумата на биномитеза n=n-4.тоест, малко рекурeнтно равнство се пада.Ако означим разлката на двете суми от бин коеф D(n), равенството е от вида D(n)=(2*(n-1) над 3) + D(n-4)
трябва ми точно в такава форма.ще се радвам да ми помогнеш.