Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Научна литература

Научна литература

Мнениеот Zarrie » 23 Дек 2014, 15:40

Здравейте, искам да помоля за малко съдействие в търсенето ми на научна литература в областта на математиката. Имам предвид следното. Четейки урок по математика от учебника или сборник с теория, в урока за логаритми започват да говорят за ДС, за свойства на логаритмите и т.н., но никъде не се говори за самата функция. Каква е тя? Каква е нуждата от нея? Кой е откривателя? Какъв е смисъла? Липсата на отговори на тези въпроси, предразполага за едно наизустяване и невъзможност за навлизане в същината на материала и осъзнаване, затова търся някаква по-задълбочена литература, която да ми помогне да осъзная самата наука, а не просто да решавам някакъв тип задачи, които са преподадени в училище. Освен това, от чисто любопитство исках да чета трудовете на велики математици като Ойлер, Нютон, Лайбниц и т.н., но учителката ми по математика ми каза, че достъпът до такава литература в по-малките градове като моя е ограничен, дори невъзможен, така че се обръщам с молба за съдействие към вас.
Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.
А. Айнщайн
Учат ни, че по-умният винаги отстъпва, а после се възмущаваме, че простотията се шири на длъж и на шир...
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Рейтинг: 271

Re: Научна литература

Мнениеот kucheto » 23 Дек 2014, 23:23

Има хакерски руски сайтове, в които съм намирал практически всички математически книги на английски и руски, които съм търсил. Този сайт е един от най-добрите, има много материал и никакви реклами. Намират се дори и трудове на класиците в по-нови издания.

Също така в Замунда има един торент с 615 книги (пише, че са 1892, но може би са броели файловете, които са толкова много, тъй като "Елементите" на Евклид не са обединени). Така че информация в нета - бол. Останалото си зависи от теб. Успех!
kucheto
Напреднал

Рейтинг: 76

Мнениеот drago » 23 Дек 2014, 23:49

Zarrie написа:... започват да говорят за ДС, за свойства на логаритмите и т.н., но никъде не се говори за самата функция. Каква е тя? Каква е нуждата от нея? ... Какъв е смисъла? Липсата на отговори на тези въпроси, предразполага за едно наизустяване и невъзможност за навлизане в същината на материала ...

Не съм отварял средношколски учебник от доста време, но вероятно да, тези, които ги пишат може би малко претупват мотивацията, т.е. въпроси от този род...защо така, какъв е смисълът и т.н. явно се считат за маловажни.
Обаче не бих ти препоръчал класиците, "Ойлер, Нютон, Лайбниц ...", чисто субективно мнение, разбира се. Тогава те са създавали историята, сега от разстоянието на времето е нормално да се виждат много по мотивирани и изчистени подходи, а и стилът тогава е бил по друг.
Чети съвременни неща, съжалявам, не мога да препоръчм нещо конкретно, но из интернет има достатъчно, напр. в Wikipedia, по възможност гледай англ. вариант.
drago
Математик

Рейтинг: 518

Мнениеот Zarrie » 24 Дек 2014, 09:48

Много ви благодаря! Точно от това имах нужда. :)
Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.
А. Айнщайн
Учат ни, че по-умният винаги отстъпва, а после се възмущаваме, че простотията се шири на длъж и на шир...
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Мнениеот Knowledge Greedy » 24 Дек 2014, 13:04

Zarrie, ако уточниш въпроса - да не е толкова разлят, може някой да ти помогне по същество.
Съгласен съм с
drago написа:... средношколски учебник ... тези, които ги пишат може би малко претупват мотивацията, т.е. въпроси от този род...защо така, какъв е смисълът и т.н., явно се считат за маловажни.. .
Например в учебника за профилирана подготовка в IX клас на "Просвета" има не повече от 10 стойностни мотивационни задачи (примерно (стр.318/зад. 14 и 15 - втората е пускана тук за коментар). Не бих казал, че авторите не се стараят - те непрекъснато са подложени на критика. Но върхът на айсберга е, че дори за това което са предложили, няма достатъчно време в учебните часове.
По отношение на източниците в Интернет - винаги внимателно и критично. И тук първоизточникът е най-важен, макар интрпретаторите след него да имат предимството да имат по-широк кръгозор.
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2830

Мнениеот Zarrie » 24 Дек 2014, 14:40

Аз също съм напълно съгласен с последното Ви изречение и точно това е въпросът ми. Къде мога да намеря такава литература? В сайтовете, които споделиха съфорумниците открих наистина всичко, което ми е нужно. :)
А. Айнщайн
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Мнениеот inveidar » 24 Дек 2014, 15:53

Препоръчвам ти и това - http://ilib.mccme.ru/djvu/istoria/school.htm В края има линк за сваляне.
По-добре малко акъл, но навреме!!!
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Назад към История