Бихте ли помогнали.. сигурно е елементарна, но не се сещам..
amsara написа:Не знам дали са ми правилни сметките, но получих лице 9 cm^2.
Гост написа:amsara написа:Не знам дали са ми правилни сметките, но получих лице 9 cm^2.
Да, толкова е. Би ли дала решението.
Гост написа:Даден е правоъгълен паралелепипед с основа квадрат и обем [tex]8 cm^3[/tex]. Да се намери дължината на основен ръб, за която сборът от дължините на всички ръбове на паралелепипеда е най-малък.
Тази задача е толкова проста, че чак не ми се вярва. Дали са куб с обем 8 и питат колко е основният ръб [tex]a[/tex]...
Причината да я напиша тук е да не би да има някакво друго решение, което да е вярното, и пак да дава отговор [tex]a=2 cm[/tex]
ganka simeonova написа:Ок, как ще докажеш, че е куб? Напиши решението си.
Xixibg написа:Ами то за това се учат производни и изследване на функции.Не че не става и с неравенства ама.....
Гост написа:Диагоналът [tex]BD[/tex] на успоредник [tex]ABCD[/tex] е 3 cm, [tex]\angle BCD=45^\circ[/tex], а описаната около [tex]\Delta BCD[/tex] окръжност се допира до правата [tex]AB[/tex]. Лицето на успоредника [tex]ABCD[/tex] е?
Бихте ли помогнали.. сигурно е елементарна, но не се сещам..
Гост написа:Много си добра! Благодаря!
Помощ за новата задача:
[tex]cos (\frac{\alpha +\beta }{2})[/tex], ако [tex]cos(\alpha -\frac{\beta }{2})=\frac{1}{9}[/tex], [tex]sin(\frac{\alpha }{2}-\beta )=\frac{2}{3}[/tex], [tex]0<\alpha -\frac{\beta }{2}<\frac{\pi }{2}[/tex] и [tex]0<\frac{\alpha }{2}-\beta <\frac{\pi }{2}[/tex]
amsara написа:Вече на свеж акъл и с подсказаното ми от inveidar ще продължа задачата за паралелепипеда, който накрая се оказва куб.
Средно аритметично =[tex]\frac{a^3+4}{3a^2 }[/tex]
По-трудно ми беше със средно геометричното.Не точно трудно, а неясно как става.Но и тук помогна форумът.Средно геометрично =1
=>[tex]\frac{a^3+4}{3a^2 } \ge 1 <=> a^3-3a^2+4 \ge 0[/tex]
[tex]a^3+1+3-3a^2 \ge 0 <=> (a+1)(a^2-a+1)-3(a-1)(a+1)\ge 0[/tex]
[tex](a+1)(a^2-a+1-3a+3) \ge 0 <=> (a+1)(a^2-4a+4) \ge 0 <=> (a+1)(a-2)^2 \ge 0[/tex]
[tex]a \in [-1; +\infty )[/tex]
Най-малката стойност вляво е 0 при a=2 или a=-1. Второто не става, защото е отрицателно число.
[tex]=>a=2; V=2.2.b; b=8:4=2 cm => a=b =>[/tex] фигурата е куб.
Нещо такова би трябвало да е.
Регистрирани потребители: Google Adsense [Bot], Google [Bot]