Гост написа:Моля, обяснете ми как се решават този тип задачи, че не съм наясно. Искам да ги схвана, така че ако може с обяснение кое как става и защо. :}
[tex]4sin^2\frac{x}{2}sin^2(\frac{\pi }{2}-\frac{x}{2})=3sinx-2[/tex]
Гост написа:Моля, обяснете ми как се решават този тип задачи, че не съм наясно. Искам да ги схвана, така че ако може с обяснение кое как става и защо. :}
[tex]4sin^2\frac{x}{2}sin^2(\frac{\pi }{2}-\frac{x}{2})=3sinx-2[/tex]
Гост написа:Ясно, просто се абстрахирам от квадрата, прилагам си sin(90-α)=cosα, и си слагам пак квадрата. Благодаря :}
Да се реши уравнението:
[tex]\sqrt{\frac{10+x}{x}}-6\sqrt{\frac{x}{10+x}}=5[/tex]
Аз получавам едни огромни числа и не мисля, че съм на прав път с решаването на това уравнение. Смешното е, че след 3 листа изписани и никакъв резултат си помислих да се откажа и да я прескоча - то ми свърши химикалът. Дано някой желаещ я реши
Гост написа:А ДМ e [tex]x \in (0;+\infty)[/tex].
Xixibg написа:[tex]2cos^23x-cos4x-1=0[/tex]
[tex](2cos^23x-1)-cos4x=0[/tex]
[tex]cos6x-cos4x=0[/tex]
[tex]-2sin5x.sin2x=0[/tex]
[tex]x_1=\frac{k.\pi }{5} ; x_2=\frac{k.\pi }{2}[/tex]
Гост написа:Пирамидата ABCD има за основа правоъгълен триъгълник [tex]\triangle ABC[/tex], в който [tex]\angle ACB = 90^\circ[/tex]. Околните ръбове на пирамидата са равни помежду си. Околната стена през ръба AB има ъгъл при върха [tex]D[/tex] равен на [tex]2\alpha[/tex] и лице [tex]9cm^2[/tex]. Да се намери височината на пирамидата.
Желаещ да даде едно решение, ако обича :}
ganka simeonova написа:Напротив, харесваш ми:) И това, че се ровиш из форума. Решението е абсолютно вярно и върхът се проектира там, където си написала. Но има по-лек начин:
[tex]h=DM; AM=x=>xh=9; x=htg\alpha =>h^2tg\alpha =9=>h=\frac{3}{ \sqrt{tg\alpha } } =3\sqrt{cotg\alpha }[/tex];)
Регистрирани потребители: Google [Bot]