Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Параметрично неравенство

Параметрично неравенство

Мнениеот Mr.G{}{}Fy » 30 Сеп 2012, 22:48

Намерете всички стойности на параметъра a,за които неравенството [tex]\sqrt{2a^2+1-(a+2)x} \le x-1[/tex] има решение. :)
Mr.G{}{}Fy
Математиката ми е страст

Рейтинг: 16

Re: Параметрично неравенство

Мнениеот Xixibg » 30 Сеп 2012, 23:47

[tex]a\in (-\infty ;-\frac{1}{2}]\cup [1;\infty)[/tex]
Xixibg

Мнениеот Гост » 01 Окт 2012, 08:06

[tex]\sqrt{2a^2+1-(a+2)x} \le x-1 \Rightarrow 2a^2+1-(a+2)x \ge 0[/tex].
а) При [tex]x-1 < 0 \Rightarrow x < 1[/tex] няма решения.
б) За да има решения, трябва [tex]x-1 \ge 0 \Rightarrow x \ge 1[/tex].
[tex]\Rightarrow 2a^2+1-(a+2)x \ge 2a^2+1-(a+2) \ge 0 \Rightarrow 2a^2-a-1 \ge 0 \Rightarrow a \in (-\infty;-1] \cup [2;+\infty)[/tex]
:?
Гост

Мнениеот Xixibg » 01 Окт 2012, 14:04

Гост написа:[tex]\sqrt{2a^2+1-(a+2)x} \le x-1 \Rightarrow 2a^2+1-(a+2)x \ge 0[/tex].
[tex]\Rightarrow 2a^2+1-(a+2)x \ge 2a^2+1-(a+2) \ge 0 \Rightarrow 2a^2-a-1 \ge 0 \Rightarrow a \in (-\infty;-1] \cup [2;+\infty)[/tex]

Оплескал си квадратното неравенство на последния ред....
Xixibg

Мнениеот Mr.G{}{}Fy » 01 Окт 2012, 14:49

Иначе решението му вярно ли е ? И би ли постнал твоето решение ,xixibg.
Mr.G{}{}Fy
Математиката ми е страст

Рейтинг: 16

Мнениеот Xixibg » 01 Окт 2012, 19:09

Решението е стандартно :[tex]\sqrt{f(x)}\le g(x)[/tex]
Намираме дефиниционно множество:[tex]g(x)\ge 0 ; f(x)\ge 0[/tex]
и решаваме [tex]f(x)\le g^2(x)[/tex]
Конкретно в задачата:
[tex]DM: x-1\ge 0 ;=>x\ge 1 ; 2a^2+1-(a+2)x\ge 0 ; =>(a+2)x\le 2a^2+1[/tex]
[tex]1.a=-2 ; =>0.x\le 9[/tex] е вярно за всяко [tex]x\ge 1[/tex]
[tex]2.a <-2 ; =>x\ge \frac{2a^2+1}{a+2}[/tex] е вярно за всяко [tex]x\ge 1[/tex]([tex]\frac{2a^2+1}{a+2}<0[/tex] за всяко а<-2)
[tex]3.a>-2 ; =>x\le \frac{2a^2+1}{a+2} ; =>\frac{2a^2+1}{a+2}\ge x \ge 1;=>2a^2-a-1\ge 0 ; =>a\in (-2;-\frac{1}{2}]\cup [1;\infty)[/tex]
Окончателно [tex]1\cup 2\cup 3 ; => a \in (-\infty ;-\frac{1}{2}]\cup [1;\infty)[/tex]
Xixibg

Мнениеот Гост » 02 Окт 2012, 13:08

Офф, да, така е, не съм разделил на 2.

[tex]2a^2-a-1 \ge 0 \Rightarrow a_{1,2}=\frac{1 \pm 3}{4} = \{ 1; \, -\frac{1}{2}\}[/tex]

До автора - по моя начин (доста прост) се получава и отговорът на Хихибг, но неговото е по-сложно.
Гост

Мнениеот inveidar » 02 Окт 2012, 17:00

Xixibg написа:Решението е стандартно :[tex]\sqrt{f(x)}\le g(x)[/tex]
Намираме дефиниционно множество:[tex]g(x)\ge 0 ; f(x)\ge 0[/tex]

Първото неравенство не е дефиниционно множество, а част от равносилната на неравенството система. Дефиниционно множество са всички стойности на неизвестното, за които могат да се извършат означените действия. Айде да се научите най-после.
По-добре малко акъл, но навреме!!!
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Мнениеот Xixibg » 03 Окт 2012, 00:59

inveidar написа:
Първото неравенство не е дефиниционно множество, а част от равносилната на неравенството система. Дефиниционно множество са всички стойности на неизвестното, за които могат да се извършат означените действия. Айде да се научите най-после.

Не искам да навлизам в излишни спорове ,но не си прав.След като ще си играем на определения ето малко уточнение.
"Дефиниционно множество на функция" се нарича множеството от всички стойности на аргумента (неизвестното) ,за които функцията е дефинирана.
"Дефиниционно множество на израз" се нарича множеството от всички стойности на аргумента (неизвестното) ,за които изразът е дефиниран.

Изразът :[tex]\sqrt{f(x)}\le g(x)[/tex] е дефиниран при :[tex]g(x)\ge 0 ; f(x)\ge 0[/tex] ,което ще рече ,че дефиниционното му множество е :[tex]\begin{tabular}{|l} g(x)\ge 0\\f(x)\ge 0 \end{tabular}[/tex]

В математиката съществува понятие сложна функция :[tex]F(g(x))[/tex] , аргумента на която е функция с някакви допустими стойности.Множеството от тези стойности също наричане "Дефиниционно множество".
Xixibg

Мнениеот drago » 03 Окт 2012, 06:56

Xixibg написа:... Изразът :[tex]\sqrt{f(x)}\le g(x)[/tex] е дефиниран при :[tex]g(x)\ge 0 ; f(x)\ge 0[/tex] ,което ще рече ,че дефиниционното му множество е :[tex]\begin{tabular}{|l} g(x)\ge 0\\f(x)\ge 0 \end{tabular}[/tex]

В математиката съществува понятие сложна функция :[tex]F(g(x))[/tex] , аргумента на която е функция с някакви допустими стойности.Множеството от тези стойности също наричане "Дефиниционно множество.

!!??... Изразът [tex]\sqrt{f(x)}\le g(x)[/tex] е дефиниран и при [tex]g(x) < 0[/tex] стига да е изпълнено [tex]f(x)\ge 0[/tex]. Просто тогава неравенството не е вярно, което е съвсем различна работа от дефинираност, нали?
И сложната функция тук няма никакво отношение.
И не мога да разбра що за инат да се отстоява нещо с цената да се пишат глупости.
drago
Математик

Рейтинг: 518

Мнениеот Гост » 03 Окт 2012, 10:40

Гост написа:Офф, да, така е, не съм разделил на 2.

[tex]2a^2-a-1 \ge 0 \Rightarrow a_{1,2}=\frac{1 \pm 3}{4} = \{ 1; \, -\frac{1}{2}\}[/tex]

До автора - по моя начин (доста прост) се получава и отговорът на Хихибг, но неговото е по-сложно.

Това неравенство май не е вярно за a<-2,тогава знакът май трябва да е на обратно? Плюс това трябва да докажеш,че в този интервал има решения,ти си показал само,че изразът под корена е дефиниран за някакво си а (естествено,ако по този начин неравенството е вярно).
Гост

Мнениеот ganka simeonova » 03 Окт 2012, 19:47

Хихи, тук не си прав!
[tex]\sqrt{f(x} )\le g(x)[/tex]
Aко разгледаме в задачата само дясната функция, тя си е дефинирана за всяко х.
Лявата е дефинирана за онези х, за които: [tex]f(x)\ge x[/tex]
И накрая, за да има смисъл неравенството, трябва:
[tex]g(x)\ge 0[/tex]-това вече е смислова област, не дефиниционна!!!
Иначе, да: от двете условия изграждаме система.
Относно поста на Е. Стоянов- не, че той не е учител...
ganka simeonova

Мнениеот strangerforever » 03 Окт 2012, 20:14

ganka simeonova написа:Хихи, тук не си прав!
[tex]\sqrt{f(x} )\le g(x)[/tex]
Aко разгледаме в задачата само дясната функция, тя си е дефинирана за всяко х.
Лявата е дефинирана за онези х, за които: [tex]f(x)\ge x[/tex]
И накрая, за да има смисъл неравенството, трябва:
[tex]g(x)\ge 0[/tex]-това вече е смислова област, не дефиниционна!!!
Иначе, да: от двете условия изграждаме система.
Относно поста на Е. Стоянов- не, че той не е учител...

Тук аз не съм съгласен. Това, че неравенството няма решение, не означава, че то няма смисъл. Един израз няма смисъл тогава, когато не е дефиниран. Разлика между двете няма.

Примерно, според вас [tex]\sqrt{x} \le -1[/tex] няма смисъл, но това не е вярно. Има смисъл, дефинирани са всички изрази в него, просто няма решение.

[tex]g(x) \ge 0[/tex] е множеството на възможните решения.
Аватар
strangerforever
Математиката ми е страст

Рейтинг: 40

Мнениеот ganka simeonova » 03 Окт 2012, 20:20

Израз не е развнозначен на неравенство.Поне според мен. За мен дясната страна определя смислово множество.
ganka simeonova

Мнениеот inveidar » 03 Окт 2012, 20:35

Стрейнджъра е прав! Това, че неравенството не е вярно не означава, че няма смисъл. Нещата са ясни и прости. Не мога да разбера защо продължавате. И браво, успокоих се че Хихито не е учител. Не всичко е загубено все още!!! :D
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот ganka simeonova » 03 Окт 2012, 20:36

Въпрос на гледна точка! Все едно да се каже, че 3=6 има смисъл. Не, няма!
ganka simeonova

Мнениеот Гост » 03 Окт 2012, 21:05

А какво стана с това решение,което не е на xixibg вярно ли е ? Според мен това неравенство не е много вярно,което е написано (от Гост) .
Гост

Мнениеот Xixibg » 03 Окт 2012, 22:14

Пак напълнихме темата със спам.
Нека тогава да го четем така:
Xixibg написа:Решението е стандартно :[tex]\sqrt{f(x)}\le g(x)[/tex]
Намираме множеството от стойности, за които задачата има смисъл, а именно:[tex]g(x)\ge 0 ; f(x)\ge 0[/tex]
и решаваме [tex]f(x)\le g^2(x)[/tex]

По този начин г-н Стоянов ще спестим целият този спор.Целта ми беше да покажа ,че е необходима проверка , а не да споря за определението "Дефиниционно множество".
А и по въпроса -да аз не съм учител , не мисля и да ставам такъв.Без да се обиждате ще Ви кажа ,че Ви липсва градивно мислене.Професионалното изкривяване на математика Ви пречи за това.Вглеждате се в детайлите и Ви убягва цялостната картина.Констатирате и задълбавате в незначителните проблеми и не отделяте достатъчно внимание на сериозните проблеми.Точно това пречи на днешните учители и точно за това понякога остават неразбрани от учениците.
Xixibg

Мнениеот inveidar » 05 Окт 2012, 13:37

Мога ли да попитам защо ми беше изтрито мнението?! Ако трябва да го напиша пак??? :twisted:
Интересно кой е модератор на този раздел?
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот inveidar » 05 Окт 2012, 13:44

Xixibg написа:А и по въпроса -да аз не съм учител , не мисля и да ставам такъв.Без да се обиждате ще Ви кажа ,че Ви липсва градивно мислене.Професионалното изкривяване на математика Ви пречи за това.Вглеждате се в детайлите и Ви убягва цялостната картина.Констатирате и задълбавате в незначителните проблеми и не отделяте достатъчно внимание на сериозните проблеми.Точно това пречи на днешните учители и точно за това понякога остават неразбрани от учениците.

Детайлите, драги ми Хихи, са много важни! И не ми убягва изобщо цялостната картина. Казах в изтрития пост, че решението ти е вярно! И кой си ти, по дяволите, да даваш преценка за днешните учители??? Оценките на учителите ги дават учениците. Тяхните ученици, а не сульо и пульо от някъде си!!!
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот Xixibg » 05 Окт 2012, 22:50

inveidar написа:Детайлите, драги ми Хихи, са много важни! И не ми убягва изобщо цялостната картина. Казах в изтрития пост, че решението ти е вярно! И кой си ти, по дяволите, да даваш преценка за днешните учители??? Оценките на учителите ги дават учениците. Тяхните ученици, а не сульо и пульо от някъде си!!!

Не давам аз преценка за учителите.Дават я учениците.Като се разровиш във форума ще видиш постове от сорта "Нищо не разбрах от този корен квадратен..." или пък "Това степенуването ми е тъмна Индия......".Това е споменатата от мен преценка.А по повод упрека ,за детайлите и картината.......
Нямаше да коментирам ако в поста си първо беше споменал нещо за това решение:
Гост написа:[tex]\sqrt{2a^2+1-(a+2)x} \le x-1 \Rightarrow 2a^2+1-(a+2)x \ge 0[/tex].

А след това да коментираш изказа в моето.
Това са детайлите и картината в моя упрек.А Картината уважаеми господин учителю също е важна и като гледам не изглежда много розова.
Аз лично прекратявам спама по темата.Извинявам се ,на всички които съм объркал с лош изказ.И повече не ме карайте да поствам решения.Има си учители за това.......
Xixibg

Мнениеот inveidar » 06 Окт 2012, 09:48

Xixibg написа:Нямаше да коментирам ако в поста си първо беше споменал нещо за това решение:

Е какво да спомена за това очевидно грешно решение? То няма нищо общо с истината. Просто установява, че изразът под корена е по-голям или равен от друг израз, който обаче ИЗОБЩО не е длъжен да е неотрицателен, за да е неотрицателен и изразът под корена, нали? Това, че 5>-1 не означава, че -1>0, нали? Но ти си написал, че не е вярно и аз сметнах, че ти трябва да обясниш защо. Хайде, не се обиждай толкова. Решаваш отлично задачите, просто има малки неща, които трябва да ошлайфаш. Мисля, че ти помагам, като ти посочвам неточностите. Може би съм го направил по малко по-остър начин. Ок, извинявай и да спираме със спама.
Аватар
inveidar
Математик

Назад към Кандидат-студенти