Гост написа:[tex]\sqrt{2a^2+1-(a+2)x} \le x-1 \Rightarrow 2a^2+1-(a+2)x \ge 0[/tex].
а) При [tex]x-1 < 0 \Rightarrow x < 1[/tex] няма решения.
б) За да има решения, трябва [tex]x-1 \ge 0 \Rightarrow x \ge 1[/tex].
[tex]\Rightarrow 2a^2+1-(a+2)x \ge 2a^2+1-(a+2) \ge 0 \Rightarrow 2a^2-a-1 \ge 0 \Rightarrow a \in (-\infty;-1] \cup [2;+\infty)[/tex]
Xixibg написа:Решението е стандартно :[tex]\sqrt{f(x)}\le g(x)[/tex]
Намираме дефиниционно множество:[tex]g(x)\ge 0 ; f(x)\ge 0[/tex]
inveidar написа:
Първото неравенство не е дефиниционно множество, а част от равносилната на неравенството система. Дефиниционно множество са всички стойности на неизвестното, за които могат да се извършат означените действия. Айде да се научите най-после.
Xixibg написа:... Изразът :[tex]\sqrt{f(x)}\le g(x)[/tex] е дефиниран при :[tex]g(x)\ge 0 ; f(x)\ge 0[/tex] ,което ще рече ,че дефиниционното му множество е :[tex]\begin{tabular}{|l} g(x)\ge 0\\f(x)\ge 0 \end{tabular}[/tex]
В математиката съществува понятие сложна функция :[tex]F(g(x))[/tex] , аргумента на която е функция с някакви допустими стойности.Множеството от тези стойности също наричане "Дефиниционно множество.
Гост написа:Офф, да, така е, не съм разделил на 2.
[tex]2a^2-a-1 \ge 0 \Rightarrow a_{1,2}=\frac{1 \pm 3}{4} = \{ 1; \, -\frac{1}{2}\}[/tex]
До автора - по моя начин (доста прост) се получава и отговорът на Хихибг, но неговото е по-сложно.
ganka simeonova написа:Хихи, тук не си прав!
[tex]\sqrt{f(x} )\le g(x)[/tex]
Aко разгледаме в задачата само дясната функция, тя си е дефинирана за всяко х.
Лявата е дефинирана за онези х, за които: [tex]f(x)\ge x[/tex]
И накрая, за да има смисъл неравенството, трябва:
[tex]g(x)\ge 0[/tex]-това вече е смислова област, не дефиниционна!!!
Иначе, да: от двете условия изграждаме система.
Относно поста на Е. Стоянов- не, че той не е учител...
Xixibg написа:Решението е стандартно :[tex]\sqrt{f(x)}\le g(x)[/tex]
Намираме множеството от стойности, за които задачата има смисъл, а именно:[tex]g(x)\ge 0 ; f(x)\ge 0[/tex]
и решаваме [tex]f(x)\le g^2(x)[/tex]
Xixibg написа:А и по въпроса -да аз не съм учител , не мисля и да ставам такъв.Без да се обиждате ще Ви кажа ,че Ви липсва градивно мислене.Професионалното изкривяване на математика Ви пречи за това.Вглеждате се в детайлите и Ви убягва цялостната картина.Констатирате и задълбавате в незначителните проблеми и не отделяте достатъчно внимание на сериозните проблеми.Точно това пречи на днешните учители и точно за това понякога остават неразбрани от учениците.
inveidar написа:Детайлите, драги ми Хихи, са много важни! И не ми убягва изобщо цялостната картина. Казах в изтрития пост, че решението ти е вярно! И кой си ти, по дяволите, да даваш преценка за днешните учители??? Оценките на учителите ги дават учениците. Тяхните ученици, а не сульо и пульо от някъде си!!!
Гост написа:[tex]\sqrt{2a^2+1-(a+2)x} \le x-1 \Rightarrow 2a^2+1-(a+2)x \ge 0[/tex].
[tex]\Rightarrow 2a^2+1-(a+2)x \ge 2a^2+1-(a+2) \ge 0 \Rightarrow 2a^2-a-1 \ge 0 \Rightarrow a \in (-\infty;-1] \cup [2;+\infty)[/tex]
Xixibg написа:Нямаше да коментирам ако в поста си първо беше споменал нещо за това решение:Гост написа:[tex]\sqrt{2a^2+1-(a+2)x} \le x-1 \Rightarrow 2a^2+1-(a+2)x \ge 0[/tex].
Регистрирани потребители: Google [Bot]