Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Къде греша?

Къде греша?

Мнениеот Mr.G{}{}Fy » 10 Май 2013, 02:31

Здравейте,имам един въпрос относно 8-ма задача - http://www.fmi.uni-sofia.bg/priem/ksi20 ... shenia.pdf
Решението ми е в прикачения файл.Въпросът е ,че зависи дали изследвам по спрямо x или спрямо y.Но при двата варианта получаваме различни стойности за максимална стойност.А не виждам защо трябва да разглеждаме и двата случая и да вземем по-големия от двата ( това във връзка с моето решение).Преди мислех,че е достатъчно просто да разглеждам задачата нормално и стандартно да намеря максималната и минималната стойност.Да,ама понеже разгледах задачата по моя си начин,а не по авторовия вижте какво се получи.Защо така се получава?Не би ли трябвало и без значение срямо кое изследваме (x или y) да получим един и същи отговор.Иначе авторовото решение ми се струва доста неприятно някак си,не че не го разбирам.Ще се радвам,ако им кажете защо се получава така,тъй като съм го срещал и в други екстремални задачи този проблем и почна да ме притеснява нещо. :D
Прикачени файлове
007.jpg
007.jpg (2.3 MiB) Прегледано 336 пъти
Mr.G{}{}Fy
Математиката ми е страст

Рейтинг: 16

Re: Къде греша?

Мнениеот math10.com » 10 Май 2013, 10:17

Единствената грешка, която имаш е техническа при изчисляването на [tex]cos \gamma[/tex] и не се отразява на решението.
[tex]cos \gamma =\frac{5}{7}[/tex], а не както си получил [tex]cos \gamma =\frac{5}{6}[/tex]
Решението ти е вярно.Поправи стойността на косинуса и ще получиш същите отговори.Не зависи дали ще изследваш спрямо [tex]x[/tex] или спрямо [tex]y[/tex].И в двата случая ще получиш едно и също.Отсечката [tex]MN[/tex] ще е различна ,но ще е със същата дължина.Има 2 триъгълника [tex]\triangle M_1N_1C[/tex] и [tex]\triangle M_2N_2C[/tex], които са еднакви със съответни страни [tex]M_1C=N_2C , M_2C=N_1C , M_1N_1=M_2N_2[/tex]
Между другото на последните 2 реда в решението на ФМИ са написали малка глупост.

П.П.Бях останал с впечатление ,че вече си студент, а ти все още се подготвяш.Успех на изпитите.;)
math10.com
Математиката ми е страст

Рейтинг: 815

Мнениеот Mr.G{}{}Fy » 10 Май 2013, 11:05

Благодаря ви,много.Много странно преди като решавах задачата получих същото нещо.Сега пак ще я прегледам и ако има някакъв проблем ще пиша.Иначе сега завършвам,не съм студент още.А за изпитите-те вече минаха и съм доволен от оценката на предварителните. Благодаря,за отзивчивостта. :)
Mr.G{}{}Fy
Математиката ми е страст

Мнениеот Mr.G{}{}Fy » 12 Май 2013, 21:28

Добре,но когато получа пак,че y=12 и x=7 получавам,че търсената отсечва приема най-голяма стойност,когато е медианата от B.Да,но тя в никакъв случай не е равна на медианата тръгваща от A. И пак ми се получава разминаване???Или нещо бъркам сега,тъй като гледам задачата отгоре-отгоре.
Mr.G{}{}Fy
Математиката ми е страст

Мнениеот math10.com » 12 Май 2013, 23:18

Прочети внимателно, какво съм написал в предишния пост.Съвсем нормално да не е медиана.Те не те питат, каква е отсечката, а питат на колко е равна.В единия случай минава през В и е медиана, в другия въобще не минава през А, но и в двата случая е с една и съща дължина.
math10.com
Математиката ми е страст

Рейтинг: 815

Назад към Кандидат-студенти