Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Задача от ТУ-софия

Задача от ТУ-софия

Мнениеот elementyy » 04 Юли 2013, 12:58

Една задача от тест за ТУ-София се чудя как се решава плс помогнете :)

Основата на пирамида е правоъгълен триъгълник с катети 3 и 4 см. Всички околни стени на пирамидата сключват с основата ъгли с големина 45 градуса. Търси се обема на пирамидата.

Формулата си е BH/3, намирам лесно лицето на основата но не мога да разбера как точно се образуват тези двустенни ъгли между стените и основата в неравностранен триъгълник, които предполагам ще ми помогнат да си намеря и височината. Може ли някой да ми обясни?
elementyy
Нов

Рейтинг: 0

Re: Задача от ТУ-софия

Мнениеот math10.com » 04 Юли 2013, 15:29

Проекцията на върхът на пирамидата в равнината на основата е в центъра на вписаната в основата окръжност(Доказва се с еднакви триъгълници).Това означава, че височината е равна на радиуса на вписаната окръжност или [tex]H=r=p-c=1[/tex]
[tex]V=\frac{1}{3}B.H=2[/tex]
math10.com
Математиката ми е страст

Рейтинг: 815

Мнениеот elementyy » 04 Юли 2013, 18:25

Мерси много. А винаги ли се проектира върхът във центъра на вписаната окръжност в триъгълника дали той е произволен, равностранен или правоъгълен? Или в случая понеже основата е правоъгълен триъгълник само в този случай се проектира там...

А тези двустенни ъгли как точно се образуват между основата и околната стена ако основата е някакъв произволен триъгълник??
elementyy
Нов

Рейтинг: 0

Мнениеот inveidar » 04 Юли 2013, 18:34

Винаги, когато околните стени сключват равни двустенни ъгли с основата.
По-добре малко акъл, но навреме!!!
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Назад към Кандидат-студенти