от Anubis » 15 Юли 2013, 19:24
Аз казвам СУ, защото в момента завършвам тази специалност. Лоши страни има, както и навсякъде другаде: учиш прекалено излишни неща, дори на моменти страшно скучни и противни. Но хубавите страни са далеч повече: обучават те в супер полезни области като аналитична и диференциална геометрия, диференциално смятане, оптимиране (което май ми е било най-интересно от всичко), диференциални уравнения и числени методи (числени методи за диференциални уравнения надхвърля всички представи за интересна материя, повярвай ми). Отделно че през годините ще имаш шанс да си избираш различни профилиращи предмети. Понеже цели три семестъра ще ви занимават с числени методи, ти препоръчвам да записваш такива, в които усилено се използват Matlab или Mathematica (Matlab и приложения в числените методи (хорариум 2+2); софтуер за научни изчисления (1+2); диференциални уравнения и приложения с Matlab, Mathematica или Maple (2+2); практикуми по числени методи). Това ще ти помогне изключително и за изпитите. Ако имаш въпроси, ми пиши на ЛС.
Впрочем утре ми е държавният изпит, финалът на всичките тези 4 години, прекарани в приложна математика.