Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Две задачи от КС изпит

Две задачи от КС изпит

Мнениеот Zarrie » 18 Окт 2014, 11:05

Здравейте, моля за малко теоретично обяснение по следните две задачи :)
1) [tex]-9\le \frac {3x^{2}+px-6}{x^{2}-x+1} \le 6[/tex]
Знаменателя е положителен за всяко х, затова неравенството ще е изпълнено ( и в двавна случая ), само ако числителя е изпълнен за всяко х. Това се случва, когато старшия коефициент е положителен и дискриминантата отрицателна (в случая). Но в отговора ми на задачата пише, че дискриминантата не е строго по-малка от нула а е по-малка или равна на нула. Когато Д=0 имаме равни корени за уравнението? Бихте ли ми обяснили защо неравенството за дискриминантата е нестрого и друго, което не разбирам - кога параметрично уравнение е равно на 0? т.е. кои са корените на това уравнение ? (примерно квадратния тричлен от задачата).
2)[tex]sin^{2} x + 6 sin^2 \frac{x}{2} = 4[/tex]
След преработка израза е равен на [tex]cosx(cosx + 3) = 0[/tex]
за решение получаваме [tex]cos =0[/tex]
чиито решения са [tex]x = \pm \frac {\pi}{2} +2k\pi[/tex]
Но в отговора ми фигурира само положителния отговор, т.е. [tex]x = + \frac {\pi}{2} +2k\pi[/tex]
Не разбирам в тригонометричните уравнения и неравенства кога и как се обединяват решенията?
Благодаря предварително ! :) :D
Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.
А. Айнщайн
Учат ни, че по-умният винаги отстъпва, а после се възмущаваме, че простотията се шири на длъж и на шир...
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Рейтинг: 271

Re: Две задачи от КС изпит

Мнениеот monika_at » 18 Окт 2014, 12:28

По 2 задача. Това, което си получил е вярно. Ти имаш две групи решения. В горен и долен полюс по оста Оу върху единичната окръжност. Задай си въпроса, как от горния можеш да стигнеш в долния полюс> С прибавяне на пи. После обратно- от долната точка стигаш в горната пак с прибавяне на пи и така до безкрай. Тогава обединени, решенията ще са: [tex]x=\frac{\pi }{2 } +k\pi[/tex]

Заб. Преписал си грешно отговора от сборника.

По 1 зад. Можем да приведем под ОЗ и да се освободим от него, защото той е положителен за всяко х. Тогава:

[tex]-9x^2+9x+9\le 3x^2+px-6\le 6x^2-6x+6[/tex]. Това двойно неравенство е еквивалент на следната система:

[tex]-9x^2+9x+9\le 3x^2+px-6[/tex]
[tex]3x^2+px-6\le 6x^2-6x+6[/tex] <=>

[tex]-12x^2+(9-p)x+15\le 0[/tex]
[tex]-3x^2+(p+6)x-12\le 0[/tex]

Понеже старшите коефициенти на двата тричлена са отрицателни, за да бъдат изпълнени неравенствата за всяко х, трябва дискриминантите им да са отрицателни. Решаваме системата от Д<0 и получаваме стойностите на р.
"Колкото повече изследваме Вселената, толкова по-ясно става, че е единична мисъл на велик математик!"
Сър Джеймс Джинс
Аватар
monika_at
Професор

Рейтинг: 936

Мнениеот Zarrie » 18 Окт 2014, 12:42

В решението е записано следното -
zadacha5.jpg
zadacha5.jpg (49.34 KiB) Прегледано 303 пъти

Което всъщност ме обърка. Защо неравенството е нестрого ?
Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.
А. Айнщайн
Учат ни, че по-умният винаги отстъпва, а после се възмущаваме, че простотията се шири на длъж и на шир...
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Рейтинг: 271

Мнениеот monika_at » 18 Окт 2014, 12:44

Грешката е моя. Дискриминантите наистина трябва да са неположителни, защото неравенствата са нестроги. Кога една парабола ще докосне оста Ох, без да я пресича? Когато Д=0.
"Колкото повече изследваме Вселената, толкова по-ясно става, че е единична мисъл на велик математик!"
Сър Джеймс Джинс
Аватар
monika_at
Професор

Рейтинг: 936

Назад към Кандидат-студенти