Здравейте,
Предлагам ви няколко интересни задачи по планиметрия от стари кандидатстудентски изпити, по които имам разни въпроси и ми е интересно какво мислите вие по тях.
1. Дължините на страните на триъгълник са [tex]a[/tex], [tex]b[/tex], [tex]c[/tex] ([tex]a \le b \le c[/tex]). Да се намери дължината на най-късата отсечка, която разделя триъгълника на две равнолицеви части, така че краищата й са вътрешни точки за две от страните на триъгълника.
Моят отговор е [tex]sqrt{\frac{c^2 - (a-b)^2}{2}}[/tex] , но имам въпрос по обосновката на елемент от разсъждението.
2. Радиусът на вписаната в триъгълник окръжност е [tex]8[/tex], а допирателната към тази окръжност, успоредна на негова страна, отсича триъгълник с радиус на вписаната окръжност [tex]8/3[/tex]. Измежду триъгълниците, удовлетворяващи тези две условия, да се намерят страните на онзи, който има максимално лице.
Тук намирам триъгълник с минимално лице (равностранен тригълник със страна [tex]16sqrt3[/tex]), а такъв с максимално получавам, че не съществува.
3.Едната основа на равнобедрен трапец с остър ъгъл [tex]\alpha[/tex] е два пъти по-малка от другата, а радиусът на окръжността, описана около трапеца, е [tex]1[/tex]. Да се докаже, че за лицето на трапеца [tex]S[/tex] е изпълнено [tex]S \le \frac{(5 + 2 sqrt{13}) ^ {1,5}} {34 + 10 sqrt{13}}[/tex]
Тук получавам подобен израз (включва [tex]sqrt{13}[/tex]), но определено не е този отговор.

Меню