MENKA написа:3х=u>0
a>0
au2+4(a-1)u+a-1>0
D=4(a-1)2-a(a-1)=4a2-8a+4-a2+a=
=3a2-7a+4<0
D1=72-48=1
a1=(7+1)/2=4
a2=(7-1)/2=3
(a-3)*(a-4)<0
a принадлежи на интервала (3;4)
Напишете ми това ли е отговорът.
MENKA написа:Да,наистина не са ми верни корените.Мерси за поправката.Написах това,което е верното вече.
monika_at написа:MENKA написа:Да,наистина не са ми верни корените.Мерси за поправката.Написах това,което е верното вече.
Не е единствена възможност. .
Zarrie написа:Не, Менка, не са това корените![]()
В решението в учебника е дадено, че [tex]a>\frac{2}{3}[/tex] Но след елементарна проверка с а=2 е очевидно, че не е това отговорът.
След разглеждането на двата случая аз получавам за а : [tex][1;\frac{4}{3})[/tex]
Благодаря на Г-жа Симеонова за помощта
Zarrie написа:И между другото пишете доста хубаво![]()
Zarrie написа:Имах предвид почерка, но и систематизацията е отлична!
monika_at написа:Да попитам, ако [tex]a=1[/tex], какво се получава?
Zarrie написа:Коментарът ми за почерка не съдържаше грам ирониясамо да спомена.
inveidar написа:monika_at написа:Да попитам, ако [tex]a=1[/tex], какво се получава?
Ами не е ли [tex]t^2>0[/tex]? Какъв е проблемът?
inveidar написа:Ами имаме. Нали затова правя проверки и съм го включил в решенията? Нещо не те разбирам.
Аааааа, чак сега видях, че в първия си пост не съм написал четвъртита скоба! В листа по-долу съм го написал вярно.
inveidar написа:В това, което си получил, няма нищо лошо. Просто неравенството е изпълнено за всяко положително t, а значи и за всяко x. Това се иска в задачата - да се намерят тези а-та, за които неравенството е изпълнено за всяко положително t. Няма никакъв проблем, че има и други решения. От тях просто не получаваме решения за x.
Регистрирани потребители: Google [Bot]