Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Подготовка

Подготовка

Мнениеот widescreendfg » 24 Мар 2015, 19:51

Здравейте,
Тази година кандидатствам и ще уча във ФМИ.Искам да се подготвя за висшата математика (да понауча нещичко).Можете ли да ми предложите от интернет нещо, ако знаете ?
widescreendfg
Нов

Рейтинг: 8

Re: Подготовка

Мнениеот Zarrie » 24 Мар 2015, 20:15

Много интересно, и аз тази година кандидатствам, но не знам дали ще уча във ФМИ. Кажи откъде тази сигурност, да се подсигуря и аз? :D
Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.
А. Айнщайн
Учат ни, че по-умният винаги отстъпва, а после се възмущаваме, че простотията се шири на длъж и на шир...
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Рейтинг: 271

Мнениеот widescreendfg » 24 Мар 2015, 20:35

Всички задачи са ми верни на Математика 2 :D .
widescreendfg
Нов

Мнениеот math10.com » 24 Мар 2015, 20:39

Отговорите или решенията на задачите са ти верни?
По въпроса.Какво искаш да понаучиш?
В коя специалност мислиш да се запишеш и само 1-во курсните предмети ли искаш да разучиш или всичко?
math10.com
Математиката ми е страст

Рейтинг: 815

Мнениеот widescreendfg » 24 Мар 2015, 20:41

Не мисля, че мога да получа отговорите, без да съм решил правилно задачите.На 7 от 8-те съм ги решил по същия начин, а за другата съм сигурен, че идеята ми е правилна :D.
Искам да съм подготвен за първи курс. Мисля да се запиша СИ , ама не съм решил още. Имам стабилни знания по HTML и C++. Не много добри на Flash.Интересува ме повече математиката само за първи курс.
widescreendfg
Нов

Мнениеот math10.com » 24 Мар 2015, 20:46

Ако искаш и не те мързи напиши точно какви са ти решенията и ще ти кажа каква оценка ще получиш :)
А аз лично мога да получа верните отговори на задачите без да са верни решенията."Необходимото и достатъчно условие да е вярно решена една задача е да сме получили верен отговор с допустими от математиката средства , при това извършвайки всички нужни за целта проверки."
math10.com
Математиката ми е страст

Мнениеот Zarrie » 24 Мар 2015, 20:49

wide,къде учиш ако не е тайна? Ако искаш да се подготвиш за първи курс ти препоръчвам да си вземеш някой учебник от периода 50-70 година по ЛААГ, и МА. Това ще ти е предостатъчно за да си готов за целия първи курс. Аз лично ползвам на Брадистилов - учебника е в 3 части и е перфектно обяснен.
Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.
А. Айнщайн
Учат ни, че по-умният винаги отстъпва, а после се възмущаваме, че простотията се шири на длъж и на шир...
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Мнениеот math10.com » 24 Мар 2015, 20:52

Аналитична геометрия
Линейна алгебра(алгебра 1)
Диференциално и интегрално смятане(ДИС1)
Диференциално и интегрално смятане(ДИС2)

Това са математиките от 1-ви курс
Ако потърсиш в google има лекции по тези предмети на преподаватели от ФМИ.Ако те интересува нещо специфично , спокойно може да питаш във Форума и все някой ще ти обясни.
math10.com
Математиката ми е страст

Мнениеот widescreendfg » 24 Мар 2015, 20:56

Няма ли планиметрия или стереометрия ?
widescreendfg
Нов

Мнениеот math10.com » 24 Мар 2015, 21:02

За Аналитична геометрия (АГ) най-добрия е на проф. Боян Петканчин.Обяснено е на около 800 страници , като за малоумници.Ако не ти се чете толкова имаше един тъничък жълт учебник около 150 страници на проф.Грозьо Станилов , който според мен е абсолютно достатъчен.
За ДИС1 и ДИС2 препоръчвам старите апокрифни учебници на проф.Ярослав Тагамлицки общо са около 1500 страници и прочетеш ли ги не би трябвало да имаш проблеми с материала.
Учебник по Висша Алгебра(ВА) ,който препоръчвам е на академик Никола Обрешков също около 800 страници ;)
Учебниците на Брадистилов са основни в ТУ.Добри са , но за мен везните накланят към горепосочените.

П.П. И не , няма нито планиметрия нито стереометрия
math10.com
Математиката ми е страст

Мнениеот widescreendfg » 24 Мар 2015, 21:06

Във интернет нещо не ги намирам. Знаеш ли дали ги има или не ? Ако не, просто ще си ги купя :)
widescreendfg
Нов

Мнениеот math10.com » 24 Мар 2015, 21:41

Няма ги със сигурност.Ако ги намериш просто си ги купи
math10.com
Математиката ми е страст

Мнениеот drago » 24 Мар 2015, 21:58

Имай едно наум от това , което четеш по форумите. Защо не си гледаш софтурните неща, предполагам, че ти харесват и искаш с това да се занимаш в бъдеще, а не с математика. Или греша? Смятам, че ще се справиш лесно със задължителните Анализи и т.н., като му дойде времето.
Абе вие добре ли сте?! Това на Петканчин не се чете, то е по скоро справочник, толкова е подробно. Анализът на проф. Я. Тагамлицки наистина е супер, но все пак е доста строго четиво и за хора, които искат да се занимавт по-скоро с математика, отколкото със софтуер.
Учебника на Обрешков не съм го виждал. Според мен ако искаш виж в Интернет нещо по-популярно, колкото да добиеш представа за какво ще става въпрос. Прави каквото ти е интересно и остави тези неща когато ще ти ги изискват.
drago
Математик

Рейтинг: 518

Мнениеот kmitov » 24 Мар 2015, 23:12

math10.com написа:За Аналитична геометрия (АГ) най-добрия е на проф. Боян Петканчин. Обяснено е на около 800 страници , като за малоумници.Ако не ти се чете толкова имаше един тъничък жълт учебник около 150 страници на проф.Грозьо Станилов , който според мен е абсолютно достатъчен.
За ДИС1 и ДИС2 препоръчвам старите апокрифни учебници на проф.Ярослав Тагамлицки общо са около 1500 страници и прочетеш ли ги не би трябвало да имаш проблеми с материала.
Учебник по Висша Алгебра(ВА) ,който препоръчвам е на академик Никола Обрешков също около 800 страници ;)
Учебниците на Брадистилов са основни в ТУ.Добри са , но за мен везните накланят към горепосочените.

П.П. И не , няма нито планиметрия нито стереометрия

Не знам колегата кога е завършил, не знам дали е влизал в книжарницата на ФМИ през последните 30 години, но ако не е нека да иде да види какви учебници там се продават, кои преподаватели са ги приготвили за днешните студенти и тогава да съветва децата да учат по книгите Б. Петканчин и други.
Не че са лоши. Ония книги са за 400-500 часа анализ за 2 години, сега са около 120, и т.н. и т.н. Да не говорим за нивото на постъпващите във ФМИ преди 30-40-50 ( на Таги учебниците са от 59 година) години и това сега. Важното сега е да знаеш таблицата и ще минеш. Е не баш във ФМИ, ама наоколо.
Това е.

За този, който пита: Като идеш във ФМИ, ходи редовно на занятията и щом си грамотен ще изкараш без проблеми и магистър, а и доктор ще те запишат. Книги много, само да има кой да да чете!
kmitov
Математиката ми е страст

Рейтинг: 382

Мнениеот widescreendfg » 24 Мар 2015, 23:16

Като цяло, когато видя учебник от висшата математика и нищо не разбирам и се притеснявам, че като отида да уча, няма да разбера нищо :(
widescreendfg
Нов

Мнениеот 0xdeadbeef » 25 Мар 2015, 13:03

Така и не разбрах, защо хората масово искат да записват софтуерно инженерство във ФМИ :? . То това е една от най-смотаните специалности в целия факултет.

Виж, ако искаш да не се вясваш там и накрая да получиш диплома, наистина това е специалноста - тя е една от най-малко натоварените специалности. Само трябва да избуташ първи курс и вече можеш да почерпиш за завършване
о_О
0xdeadbeef
Фен на форума

Рейтинг: 27

Мнениеот widescreendfg » 25 Мар 2015, 13:07

0xdeadbeef би ли могъл да ми дадеш skype или facebook. За пръв път виждам човек, който смята тази специалност за нищо ...
widescreendfg
Нов

Мнениеот 0xdeadbeef » 25 Мар 2015, 13:10

Не се подлъгвай от връстниците ти. Намери във фейсбук групата на факултета и попитай там - ще можеш да получиш доста и различни менения, както от хората които я учат така и от колеги, които учат други специалности

https://www.facebook.com/groups/178139872222344/
о_О
0xdeadbeef
Фен на форума

Мнениеот widescreendfg » 25 Мар 2015, 13:14

Аз съм във тази група, но нямам желание да питам за такива неща. Всеки ще си защитава специалноста. Ако не искаш да си даваш тук skype и facebook, ако трябва аз да дам ?
widescreendfg
Нов

Мнениеот Zarrie » 25 Мар 2015, 13:16

0xdeadbeef,много ми е интересно какво учиш ти, защото това, което каза за СИ е най-голямата глупост.
А. Айнщайн
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Мнениеот 0xdeadbeef » 25 Мар 2015, 13:20

Моето мнение е едно! Потърси колкото можеш повече мнения. Не е вярно, че всеки ще си защитава специалноста, може би само първокурсниците. Останалите колеги, ще ти кажат какви са плюсовете и минусите от тяхна гледна точка.

Всъщност имаше няколко поста по темата, може да потърсиш.
о_О
0xdeadbeef
Фен на форума

Мнениеот 0xdeadbeef » 25 Мар 2015, 13:24

Добре, Zarrie!
Ти стъпвал ли си във факултета? Отиде ли на поне една лекция? На поне едно упражнение? Разгледа ли различните програми? Знаеш какво свъщност представляват курсовете които се предлагат?
о_О
0xdeadbeef
Фен на форума

Мнениеот Zarrie » 25 Мар 2015, 15:25

Във факултета съм стъпвал, на лекция, за съжаление не съм ходил, но пък съм изчел бая лекции от ФМИ. Познавам програмите на специалностите наизуст, както и курсовете, които предлагат. Коя специалност какви интереси задоволява е едно - да има разлика, но да кажеш, че СИ е несериозна специалност - по нито един параграф не може да се констатира това.
А. Айнщайн
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Мнениеот 0xdeadbeef » 25 Мар 2015, 16:14

Специалност СИ обикновенно записват хора тип "I want to be something ..." (има и тук там излючения). Това са хора, които миг преди да завършат
гимназия решават, че искат да са ИТ-специалистчета, обкиновенно влечени от доброто заплащане в сектора.

Някои от тях са толкова зле, че се подлъгват само по името на специалност и започват да плакнат очи -- "Софтуерно инженерство" -- звучи някак си яко, а?

Те през живота си не са компилирали една програма, даже дори след края на 2 курс не успяват да напишат програма, която се компилира. Но, това не ги
сломява, те все пак тайно си мечтаят някой ден да са част от менажерията на някоя голяма ИТ фирма.

Та, да СИ задоволява интересните на точно такива хора.

Сега, отделен е въпроса че в програмата на СИ липсват доста фундаментални курсове, необходими за един ИТ специалист - Дизайн и анализ на алгоритми,
Логическо/Фунцкионално програмиране, Системно програмиране, Изкуствен Интелект (май имат нещо орязано от сорта), да не говорим за математиките, там например
липсва Абсрактна Алгебра и още куп други, заменени от глупости като: XML технологии за семантичен web, Управление на проекти,Социално-правни аспекти на софтуерното инженерство,
Комуникативни умения, Web технологии и д.р.

Истината е, че тези неща човек може да си ги научи сам в къщи и като цяло е по-добре, да се запише специалност богата от към математически курсове.
о_О
0xdeadbeef
Фен на форума

Мнениеот Zarrie » 25 Мар 2015, 16:17

Добре, а коя специалност смяташ, че запълва празнотите, които съществуват в СИ?
А. Айнщайн
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Следваща

Назад към Кандидат-студенти