Търся помощ за решаване на зад. от изпит по Математика 1 в СУ 2016. Не отговор, а решение. Условието е Дадени са 48 еднакви карти с формата на квадрат. Броят на различните фигури с формата на правоъгълник, които могат да се съставят от тези карти е: А) 6, Б) 5, В) 4, Г) 3.
Нещо не ми се отдава да схвана условието, тъй като може да съставиш много повече от 6 различни правоъгълника с тези квадрати. Ако имаш 48 квадратчета, то за да направиш правоъгълник от тях, от едната му страна можеш да сложи от 3 до 11 квадрата, което са общо 9 различни възможни комбинации... Можеш ли да поясниш?
*Нещо непосредствено и интересно, привличащо вниманието на читателя и оставящо го с приятна топла усмивка на лицето.* ---- Вече не го правя само за точката.
Навярно авторът е имал предвид разлагането [tex]48=x.y[/tex], по колко начина може да стане с целочислени положителни множители. [tex]48=1.48[/tex] [tex]48=2.24[/tex] [tex]48=3.16[/tex] [tex]48=4.12[/tex] [tex]48=6.8[/tex] Значи отговорът [tex]5[/tex] най-приляга __________ Тук използваме всичките 48, а не някои да си оставяме за резерв.
А виж аз какво си бях помислил - че трябва картите само да очертаят правоъгълник, а то трябвало да е запълнен с карти. Така вече има смисъл, може би ще е добре да се допълни в условието
*Нещо непосредствено и интересно, привличащо вниманието на читателя и оставящо го с приятна топла усмивка на лицето.* ---- Вече не го правя само за точката.
Не е добра такава задача, на която по отговорите да си изясняват условието. Коректно би било да се уточни: - че се използват ВСИЧКИ карти; - че правоъгълниците са ЗАПЪЛНЕНИ; - че правоъгълник 16х3 и 3х16 се счита за един и др.
Условието е копирано от изпита в СУ – Математика 1, проведен на 18.06.2016. Така, че условието трябва да е „коректно“. В противен случай, човек може да си помисли, че на изпит дават недотам изчистени условия. И аз мисля, че, ако задачата НЕ Е тестова, условието трябва да е поставено по друг начин, за да се знае точно какво се иска.