Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Радиус на описана окръжност около равнобедрен триъгълник

Радиус на описана окръжност около равнобедрен триъгълник

Мнениеот emil3993 » 09 Юли 2016, 10:19

Здравейте матиматици! Стигнах доста близко. Може ли решението? Благодаря предварително.
Прикачени файлове
Untitled.png
Untitled.png (1.73 MiB) Прегледано 11892 пъти
Аватар
emil3993
Математиката ми е страст

Рейтинг: 85

Re: Радиус на описана окръжност около равнобедрен триъгълник

Мнениеот Davids » 09 Юли 2016, 13:27

Това, което ми хрумва на мен, е малко обаче изкривено :D
Първо трябва да си забележиш, че [tex]sin\alpha = \frac{4}{a}[/tex] (можеш да си го направиш за всички функции, лесно се виждат)
После правиш формулата за лице веднъж с две страни и синус на ъгъла между тях и веднъж с радиус на описната:
[tex]S = \frac{absin\alpha}{2} = \frac{a^2b}{4R}[/tex]
[tex]\Rightarrow 2\cancel{4}.R.\cancel{a}.\cancel{b}sin\alpha = \cancel{2}a^{\cancel{2}}\cancel{b}[/tex]
[tex]2Rsin\alpha = a[/tex]
[tex]R = \frac{a}{2sin\alpha}[/tex]
Достигам до тук и това, което остава да направя, е следното :D :
[tex]R = \frac{a}{2sin\alpha}|.2 = \frac{2a}{4sin\alpha} = 2.\frac{a}{4}:sin\alpha = 2.\frac{1}{sin\alpha}:sin\alpha = \frac{2}{sin^2\alpha}[/tex]
Имам сериозни съмнения, че това решение е универсално и по учебник, но с една идея импровизация поради липса на опит се получава :lol:
*Нещо непосредствено и интересно, привличащо вниманието на читателя и оставящо го с приятна топла усмивка на лицето.*
----
Вече не го правя само за точката. :lol:
Davids
Математик

Рейтинг: 2552

Мнениеот Davids » 09 Юли 2016, 17:50

Друг вариант би бил да си развиеш всички поддточки с данните от задачата докато не постигнеш алгебричен вид, и после да си намериш радиуса пак алгебрично. Тук обаче възможността за несъвпадение на вариантите е доста голяма :D И все пак, ако подходим алгебрично към радиуса, можем да го намерим по много начини, най-бързият според мен е следният:
Използваш класическата формула за лице и формулата с радиус на описаната. Лично аз бележа бедрата с [tex]а[/tex], а основата с [tex]b[/tex].
И така:
[tex]S = \frac{bh}{2} = \frac{a^2b}{4R}[/tex]
[tex]\Leftrightarrow \frac{\cancel{4}2.\cancel{b}}{\cancel{2}} = \frac{a^2\cancel{b}}{4R}[/tex]
[tex]8R = a^2[/tex]
[tex]R = \frac{a^2}{8}[/tex]
Което в нашия случай е точно стойността на [tex]\frac{2}{sin^2\alpha} = \frac{2}{\frac{16}{a^2}} = \frac{2a^2}{16} = \frac{a^2}{8}[/tex]. Но този подход би отнел малко повече време :D
*Нещо непосредствено и интересно, привличащо вниманието на читателя и оставящо го с приятна топла усмивка на лицето.*
----
Вече не го правя само за точката. :lol:
Davids
Математик

Рейтинг: 2552

Мнениеот emil3993 » 16 Юли 2016, 10:02

Davids написа:Това, което ми хрумва на мен, е малко обаче изкривено :D
Първо трябва да си забележиш, че [tex]sin\alpha = \frac{4}{a}[/tex] (можеш да си го направиш за всички функции, лесно се виждат)
После правиш формулата за лице веднъж с две страни и синус на ъгъла между тях и веднъж с радиус на описната:
[tex]\Rightarrow 2\cancel{4}.R.\cancel{a}.\cancel{b}sin\alpha = \cancel{2}a^{\cancel{2}}\cancel{b}[/tex]
[tex]R = \frac{a}{2sin\alpha}|.2 = \frac{2a}{4sin\alpha} = 2.\frac{a}{4}:sin\alpha = 2.\frac{1}{sin\alpha}:sin\alpha = \frac{2}{sin^2\alpha}[/tex]
Имам сериозни съмнения, че това решение е универсално и по учебник, но с една идея импровизация поради липса на опит се получава :lol:

Благодаря.
Аватар
emil3993
Математиката ми е страст

Мнениеот emil3993 » 16 Юли 2016, 12:17

Davids написа:Това, което ми хрумва на мен, е малко обаче изкривено :D

Благодаря.
Аватар
emil3993
Математиката ми е страст

Назад към Кандидат-студенти