Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Вероятност

Вероятност

Мнениеот emil3993 » 10 Авг 2016, 17:25

Здравейте математици! Може ли решението? Благодаря предварително. Приятен ден.
Задача:
Петър забравил последните две цифри от телефонния номер на Стоян, но запомнил, че те са различни помежду си. Вероятността Петър да набере верния телефонен номер на Стоян от първия път е?
Отговор:
1/90
Аватар
emil3993
Математиката ми е страст

Рейтинг: 85

Re: Вероятност

Мнениеот Davids » 10 Авг 2016, 18:35

Вероятността да уцели първата цифра от първия път е [tex]\frac{1}{10}[/tex], а след като втората е различна, то вероятността да уцели нея от първия път е [tex]\frac{1}{9}[/tex]. Остава да умножиш двете вероятности, за да получиш вероятността на двете събития да се получат едновременно. И така пошучаваш [tex]\frac{1}{90}[/tex]. Има и начин за изразяване чрез подходящата терминология и начин на записване, но аз предпочитам да залагам на практическия подход и обяснение (по-приложими ми се струват, а и теорията не ми е много ясна в тази област :mrgreen:).

Друг подход:
Изчисляваме по колко начина могат да се групират две различни цифри от десет. [tex]V^2_{10} = 10.90 = 90[/tex] начина, от които търсим само един. Следователно вероятността да го уцелим от първия път е [tex]\frac{1}{90}[/tex]
*Нещо непосредствено и интересно, привличащо вниманието на читателя и оставящо го с приятна топла усмивка на лицето.*
----
Вече не го правя само за точката. :lol:
Davids
Математик

Рейтинг: 2552

Мнениеот emil3993 » 11 Авг 2016, 09:46

Davids написа:Вероятността да уцели първата цифра от първия път е [tex]\frac{1}{10}[/tex], а след като втората е различна, то вероятността да уцели нея от първия път е [tex]\frac{1}{9}[/tex]. Остава да умножиш двете вероятности, за да получиш вероятността на двете събития да се получат едновременно. И така пошучаваш [tex]\frac{1}{90}[/tex]. Има и начин за изразяване чрез подходящата терминология и начин на записване, но аз предпочитам да залагам на практическия подход и обяснение (по-приложими ми се струват, а и теорията не ми е много ясна в тази област :mrgreen:).

Друг подход:
Изчисляваме по колко начина могат да се групират две различни цифри от десет. [tex]V^2_{10} = 10.90 = 90[/tex] начина, от които търсим само един. Следователно вероятността да го уцелим от първия път е [tex]\frac{1}{90}[/tex]

А не трябва ли да изключим и 00?
Аватар
emil3993
Математиката ми е страст

Мнениеот Davids » 11 Авг 2016, 12:49

Изключили сме го. Както виждаш, вторият множител е девет, тъй като за всяка една от десетте цифри от първия множител сме премахнали равната на нея втора като възможност. Оттам ти идва и резултата.
*Нещо непосредствено и интересно, привличащо вниманието на читателя и оставящо го с приятна топла усмивка на лицето.*
----
Davids
Математик

Мнениеот emil3993 » 11 Авг 2016, 19:52

Davids написа:Вероятността да уцели първата цифра от първия път е [tex]\frac{1}{10}[/tex], а след като втората е различна, то вероятността да уцели нея от първия път е [tex]\frac{1}{9}[/tex]. Остава да умножиш двете вероятности, за да получиш вероятността на двете събития да се получат едновременно. И така пошучаваш [tex]\frac{1}{90}[/tex]. Има и начин за изразяване чрез подходящата терминология и начин на записване, но аз предпочитам да залагам на практическия подход и обяснение (по-приложими ми се струват, а и теорията не ми е много ясна в тази област :mrgreen:).

Друг подход:

Защо вторият път е от 1/9?
Аватар
emil3993
Математиката ми е страст

Мнениеот Davids » 11 Авг 2016, 22:09

Защото цифрите са различни, а след като първата цифра вече е избрана (т.е. вече има стойност, която и да е), тази стойност отпада и другите възможни стойности за втората цифра остават само 9 на брой.
----
Davids
Математик

Мнениеот emil3993 » 12 Авг 2016, 07:27

Друг подход:

Благодаря
Аватар
emil3993
Математиката ми е страст

Назад към Кандидат-студенти