- prism.png (66.47 KiB) Прегледано 474 пъти
Прикачвам чертеж, ще прикача също и самия $.ggb$ файл (чертежа, за обработка с GeoGebra).
Засега ще се огранича до първата подточка, тъй като не съм разработил още онагледяването (пък и развитото решение) на втората (май ме хвана крастата да си играя

но ъгълът си е $60^{\circ}$ ми се струва

).
Означил съм (в червено) триъгълникът, получен от първоначално дадените точки, но ще работя с цялата равнина (или по-точно със сечението). Та, равнината $JILK$ пресича равнината $ABC$ в правата $JI || BC$, на която обаче лежи и точка $H$, която е център на основата. Следователно, от свойството на медицентъра, имаме $AH:HG = 2:1$. Следва, че $\frac{JI}{BC} = \frac{2}{3} \Rightarrow JI = 2$. От околните страни обаче лесно се доказва, че същото отнощение 2:1, но наобратно, важи за пресекателната права на оранжевата равнина и с горната основа (т.е. имаме, че $\frac{KL}{B_1C_1} = \frac{1}{3} \Rightarrow KL = 1).$
Следователно, спускайки перпендикуляр $MN$ от точка $M$ (която е среда на $KL$) към $AG$ (която е височина в равностранната основа), а оттам и към цялата равнина на основата, получаваме разделение на $AG$ на три равни части $AN = NH = HG = \frac{AG}{3}$.
Да, но цялата $AG$ се явява височина в равностранен триъгълник със страна 3, откъдето $AG = \frac{3\sqrt{3}}{2}$, т.е. всяка от частите е равна на $\frac{\sqrt{3}}{2}$.
Разглеждаме правоъгълния $\Delta NHM$, за който имаме $tg\alpha = \frac{2}{\sqrt{3}} = \frac{NM}{NH} = \frac{h}{NH} = \frac{h}{\frac{\sqrt{3}}{2}} \Rightarrow h = 1$, с което намерихме и височината на призмата (ще ни трябва по-нататък).
Оставаме обаче в същия триъгълник, за да намерим по Питагорова теорема:
$MH^2 = h^2 + NH^2 = 1 + \frac{3}{4} = \frac{7}{4} \Rightarrow MH = \frac{\sqrt{7}}{2}$
И лицето на сечението вече се свежда до намирането на лицето на трапеца $JILK$, което е лесно:
$S_{JILK} = \frac{JI + KL}{2}.MH = \frac{2+1}{2}.\frac{\sqrt{7}}{2} = \frac{3\sqrt{7}}{4}$
П.С.: Не ми позволи да прикача $.ggb$ файл, така че прилагам
DOX линк.