така при първия случай, когато Д ни е нула намирам стойността на параметъра а, сега трябва ли да замествам с получената стойност на а?
Davids написа:a) Няма нищо за заместване, трябва малко мисловен анализ, преди да правиш сметкитеТака, ясно е, че първо ще положим $t = 2^x > 0$ и ще достигнем до $t^2 - 2(a - 1)t + 4a = 0$
Сега идва момента на съобразяването - при кои стойности на параметъра има само едно решение $x$ не уравнението (важно е да съобразиш разликата между решения на уравнението за $t$ и за $x$). Та, единият случай, разбира се, е при единствено $t$ (и то положително) - тогава търсим нулевата дискриминанта и проверяваме върхът на параболата да е при $t > 0$. Следователно имаме:
[tex]\begin{array}{|l} D = 4(a^2 - 2a + 1) - 16a = 4(a^2 - 6a + 1) = 0 \\ t_0 = a - 1 > 0 \end{array}[/tex]
От първото уравнение имаме две решения: $a = 3 \pm 2\sqrt{2}$, но тъй като от неравенството получаваме $a > 1$, то само $a = 3 + 2\sqrt{2}$ остава решение за случая.
Уловката в задачата е обаче по-скоро да се сетиш и за факта, че $t > 0$ още от полагането, следователно единствено решение $x$ имаме и тогава, когато само едно $t$ е положително, а другото - отрицателно. Достатъчно условие е нулата да се намира между двата корена на абсцисата:
$f(0) = 4a < 0 \Rightarrow a < 0$
Окончателно решение е $a \in (-\infty; 0) \cup \big\{3 + 2\sqrt{2}\big\}$
П.П.: Аналогичен подход важи и за втората подточка, може да пробваш сам
Davids написа:Хич не съм го забелязал, благодаря за забележката. Изчистих решениетоОт телефон съм, надявам се да няма отново някакви неточности...
123a написа:Davids написа:Хич не съм го забелязал, благодаря за забележката. Изчистих решениетоОт телефон съм, надявам се да няма отново някакви неточности...
Я пробвай с a=1
Регистрирани потребители: Google [Bot]