Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Намиране на ъгли и разстояния в куб/призма(УНСС Модул 3 ЕПИ)

Намиране на ъгли и разстояния в куб/призма(УНСС Модул 3 ЕПИ)

Мнениеот nutb0ll » 30 Апр 2018, 15:45

Здравейте, това са две задачи, които не разбирам как се решават(1) и какво изобщо се търси(2).

1)
На фигурата е даден куб [tex]ABCDA_{1 }B_{1 }C_{1 }D_{1 }[/tex]. Точка [tex]O[/tex] е средата на диагонала [tex]B_{1 }D_{1 }[/tex] . Да се намери ъгълът между [tex]AO[/tex] и
[tex]CA_{1 }[/tex] . Отг. е [tex]90^\circ[/tex]

2)
На фигурата е дадена права призма [tex]ABCDA_{1 }B_{1 }C_{1 }D_{1 }[/tex]. Основата й е правоъгълник [tex]ABCD[/tex] със страни [tex]AB = 3[/tex]
и [tex]BC = 4[/tex]. Да се намери разстоянието между правата [tex]АA_{1 }[/tex] и равнината [tex]BDC_{1 }[/tex]. Отг. е [tex]0[/tex] :?
Прикачени файлове
2.png
2.png (8.37 KiB) Прегледано 761 пъти
1.png
1.png (6.77 KiB) Прегледано 761 пъти
|-/
nutb0ll
Нов

Рейтинг: 3

Re: Намиране на ъгли и разстояния в куб/призма(УНСС Модул 3

Мнениеот Davids » 30 Апр 2018, 19:45

Задача първа:
Cube.png
Cube.png (14.89 KiB) Прегледано 742 пъти

Ще разгледаме трапеца $ACOA_1$ (няма да си обясняваме защо съответните отсечки лежат в една равнина :P), в който ще търсим ъгъла между диагоналите $AO = d_1$ и $CA_1 = d_2$.
Първо по Питагорови теореми ще намерим $d_1 = \sqrt{A_1O^2 + AA_1^2} = ... = \frac{a\sqrt{6}}{2}$
Аналогично $d_2 = \sqrt{AC^2 + AA_1^2} = ... = a\sqrt{3}$
Сега ще ползваме лица. Един път изразяваме лицето на трапеца по класическата формула:
$S = \frac{A_1O + AC}{2}.AA_1 = ... = \frac{3\sqrt{2}a^2}{4}$
И втори път ще го изразим с формула, универсална за всички триъгълници:
$S = \frac{d_1.d_2.sin\phi}{2}$, където $\phi$ е точно ъгълът между диагоналите, който търсим.
Оттам $S = \frac{3\sqrt{2}a^2}{4} = \frac{3\sqrt{2}a^2}{4}.sin\phi$ и следва, че $sin\phi = 1$, откъдето и $\phi = 90^{\circ}$

А за втора задача нещо не ми се връзва... Очевидно правата пресича равнината, следователно не виждам за какво разстояние от права до равнина можем да говорим? :D Ако може да разясниш... доколкото знам аз, разстояние от права до равнина можем да търсим само ако правата е успоредна на равнината. Нещо ми намирисва :D
*Нещо непосредствено и интересно, привличащо вниманието на читателя и оставящо го с приятна топла усмивка на лицето.*
----
Вече не го правя само за точката. :lol:
Davids
Математик

Рейтинг: 2552

Мнениеот nutb0ll » 30 Апр 2018, 20:14

Davids написа:Задача първа:
Cube.png

Ще разгледаме трапеца $ACOA_1$ (няма да си обясняваме защо съответните отсечки лежат в една равнина :P), в който ще търсим ъгъла между диагоналите $AO = d_1$ и $CA_1 = d_2$.
Първо по Питагорови теореми ще намерим $d_1 = \sqrt{A_1O^2 + AA_1^2} = ... = \frac{a\sqrt{6}}{2}$
Аналогично $d_2 = \sqrt{AC^2 + AA_1^2} = ... = a\sqrt{3}$
Сега ще ползваме лица. Един път изразяваме лицето на трапеца по класическата формула:
$S = \frac{A_1O + AC}{2}.AA_1 = ... = \frac{3\sqrt{2}a^2}{4}$
И втори път ще го изразим с формула, универсална за всички триъгълници:
$S = \frac{d_1.d_2.sin\phi}{2}$, където $\phi$ е точно ъгълът между диагоналите, който търсим.
Оттам $S = \frac{3\sqrt{2}a^2}{4} = \frac{3\sqrt{2}a^2}{4}.sin\phi$ и следва, че $sin\phi = 1$, откъдето и $\phi = 90^{\circ}$

А за втора задача нещо не ми се връзва... Очевидно правата пресича равнината, следователно не виждам за какво разстояние от права до равнина можем да говорим? :D Ако може да разясниш... доколкото знам аз, разстояние от права до равнина можем да търсим само ако правата е успоредна на равнината. Нещо ми намирисва :D

Значи мерси първо за решението на първата задача (много време я мъдрих без особен прогрес) .. а втората сега я сравних от помагалото и си е
така условието .. може би като се пресичат [tex]AA_{1 }[/tex] и [tex]BDC_{1 }[/tex] има логика да е 0 това разстояние.

ПС: С какво се чертаят тези симпатични чертежи ..не че и paint не свърши работа, но все пак :D
|-/
nutb0ll
Нов

Рейтинг: 3

Мнениеот Davids » 30 Апр 2018, 20:45

nutb0ll написа:Значи мерси първо за решението на първата задача (много време я мъдрих без особен прогрес) .. а втората сега я сравних от помагалото и си е
така условието .. може би като се пресичат [tex]AA_{1 }[/tex] и [tex]BDC_{1 }[/tex] има логика да е 0 това разстояние.

ПС: С какво се чертаят тези симпатични чертежи ..не че и paint не свърши работа, но все пак :D

Сигурно искат да те пробват дали мислиш :lol: :lol: Но все пак се съмнявам, гнила работа ми мяза :D
Иначе чертежите ги правя с GeoGebra, бързо, лесно и удобно е, може да го поразгледаш ;)
*Нещо непосредствено и интересно, привличащо вниманието на читателя и оставящо го с приятна топла усмивка на лицето.*
----
Вече не го правя само за точката. :lol:
Davids
Математик

Рейтинг: 2552

Назад към Кандидат-студенти