S.B. написа:Дадена е правилна триъгълна пирамида с основен ръб "а" и околен ръб "2а".Прекарана е равнина през средата на един от околните ръбове и перпендикулярна на него.Определете лицето на полученото сечение.
S.B. написа:S.B. написа:Дадена е правилна триъгълна пирамида с основен ръб "а" и околен ръб "2а".Прекарана е равнина през средата на един от околните ръбове и перпендикулярна на него.Определете лицето на полученото сечение.
Кога една права е перпендикулярна на равнина?Когато е перпендикулярна на две пресичащи се прави от равнината.За да построиш исканата равнина ,тя ще трябва да минава през 2 пресичащи се прави [tex]\bot[/tex] околния ръб ,като пресечната им точка е средата на този ръб.Т. е. ако избереш околния ръб CD и т.P да е негова среда,тогава равнината ще се определи от симетралите на CD в стените ACD и BCD;
В стената АCD [tex]S_{CD }[/tex] X AD = т.М , в стената BCD [tex]S_{CD }[/tex] X BD = т.N и тогава сечението е равнобедрения [tex]\triangle[/tex]MNP. Иначе е вярно.Липсва ти само построението!Щеше много по-лесно да работиш ако беше направил правилно построение
S.B. написа:Не си ме разбрал правилно.Не казвам,че това което си писал не е вярно.Просто при този тип задачи обикновено се изисква (на състезание,на изпит) да опишеш построението с две три думи.Ти казваш " Сечението е МHJ [tex]\bot[/tex] AD като МА = МD = а" и толкова!Защо MHJ[tex]\bot[/tex]AD - това не казваш,нито казваш как си построил това сечение.Аз ти написах макар и с други букви как би изглеждало това построение и още с построението ти вече знаеш,че [tex]\triangle[/tex]MHJ e равнобедрен,понеже симетралите са равни и т.н.![]()
Хубаво си се справил,но мисля,че можеше поне да покажеш,защо [tex]\triangle[/tex]MHJ е търсеното сечение.
Регистрирани потребители: Google [Bot]