Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Справочник ФМИ СУ

Справочник ФМИ СУ

Мнениеот stu123 » 31 Мар 2019, 08:55

Здравейте. Основният ми въпрос е кои справочници могат да бъдат използвани по време на кандидатстудентският изпити по Математика I и Математика II в Софийския университет? Запознат съм с факта, че университетът разполага със свой справочник с формули, но с времето съм установил, че някои формули липсват. Такива са например формулите за решаване на ирационални неравенства, формули за половинка ъгъл и други формули от планиметрията като формула за радиус на описани и вписани окръжности в четириъгълници и някои формули за лица. Всичко това се изучава в училище в профилираната подготовка по математика. Въпреки това, изпитът по Математика II на СУ е върху материала от второ равнище и със сигурност ще се наложи да бъдат използвани поне някои от тези формули. С тези формули разполага справочникът на издателство Анубис". Но дали той може да се използва? Дали преподавателите от ФМИ СУ толкова години не са забелязали, че тези формули липсват и да ги вмъкнат в новите издания на справочника. Все пак това е единственият университет в България с два кандидатстудентски изпита по математика.
Благодаря предварително за отговора.
stu123
Нов

Рейтинг: 0

Re: Справочник ФМИ СУ

Мнениеот Knowledge Greedy » 02 Апр 2019, 13:07

Съмнявам се някой от бюрократите да влиза в нашия форум. А отговорът е изключително от тяхната компетенция. Не можем да поемаме отговорността да даваме отговори, които ще излязат неверни по приумица на един или друг бюрократ. От друга страна справочниците се ползват от критична маса кандидатстуденти, непознаваща тези формули. Съставителите на справочниците се консултират с хората, познаващи споменатата критична маса.
Три са вариантите.
- надявайте се сред тях да е и детенце на някой бюрократ - справочникът ще бъде разширен;
- научете си всевъзможните формули - с много подкрепящи ги задачи - най-сигурното и най-доброто.
- обърнете се към извора - питайте тези, които са назначили тези, които дават задачите.
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2830

Мнениеот Петър Евгениев » 02 Апр 2019, 16:13

Хаха. Много вярно си е.
Ами то справочника е като... Как да ти кажа. Ако не можеш да ги решаваш няма да се научиш там като погледнеш формулата. Най-много, ако си забравил формулата да я видиш ама, то ти като можеш да ги решаваш знаеш формулите, защото си ги прилагал много пъти.
Иначе във ФМИ позволяват да се внася на изпита този справочник, който струва 5лв от касата на ФМИ или в Ректората.
download.jpg
download.jpg (7.29 KiB) Прегледано 1732 пъти
Интересното послание е оставено на упражнение на читателя.
Аватар
Петър Евгениев
Математиката ми е страст

Рейтинг: 874

Мнениеот anonimen1 » 05 Апр 2019, 07:22

Knowledge Greedy написа:Съмнявам се някой от бюрократите да влиза в нашия форум. А отговорът е изключително от тяхната компетенция. Не можем да поемаме отговорността да даваме отговори, които ще излязат неверни по приумица на един или друг бюрократ. От друга страна справочниците се ползват от критична маса кандидатстуденти, непознаваща тези формули. Съставителите на справочниците се консултират с хората, познаващи споменатата критична маса.
Три са вариантите.
- надявайте се сред тях да е и детенце на някой бюрократ - справочникът ще бъде разширен;
- научете си всевъзможните формули - с много подкрепящи ги задачи - най-сигурното и най-доброто.
- обърнете се към извора - питайте тези, които са назначили тези, които дават задачите.

По-тъп отговор не съм чувал. Извинявай Knowledge Greedy, но това, което чуват ушите, ми го проби от тъпота и незапознатост. Явно си доста на възраст и отдавна си загубил връзката с нещата на кандидат-студентите в провинцията например, които не са ТОП ТИП ТОП. Не всички кандидат-студенти искат да станат математици, а има и хора, които искат да станат инженери. Аз бих казал, че този отговор е силно обиден за средните кандидат-студенти.
Петър Евгениев написа:Хаха. Много вярно си е.
Ами то справочника е като... Как да ти кажа. Ако не можеш да ги решаваш няма да се научиш там като погледнеш формулата. Най-много, ако си забравил формулата да я видиш ама, то ти като можеш да ги решаваш знаеш формулите, защото си ги прилагал много пъти.
Иначе във ФМИ позволяват да се внася на изпита този справочник, който струва 5лв от касата на ФМИ или в Ректората.
download.jpg

Извинявай Петър Евгениев, но това е отново е една голяма тъпотия. Не всички имат талант по рождение, а някои са удавени с два часа математика и се мъчат, частни уроци, школи и тн. Някои хора отново казвам, не се целят във ФМИ и СУ. СУ не е най-добрият университет. Някои хора искат да учат нещо просто, защото образователната система не ги е научила на нищо. Защото има голяма лъжа.
Вярвам, че сме нещо повече.
anonimen1
Нов

Мнениеот Евва » 05 Апр 2019, 09:46

Който няма талант по математика , да кандидатства с друга наука .
Първо осъзнай кой е твоя талант .
Евва
Математик

Рейтинг: 1513

Мнениеот Петър Евгениев » 05 Апр 2019, 13:01

Аз имам 2 часа математика седмично в училище от 9 клас до сега (12 клас). И не знам как си преценил, че имам талант, всичко се постига с труд...
Аватар
Петър Евгениев
Математиката ми е страст

Мнениеот Петър Евгениев » 05 Апр 2019, 13:03

Евва написа:Който няма талант по математика , да кандидатства с друга наука .

Не съм съгласен.
Една черта на математиците - придават си много излишни важности.
Аватар
Петър Евгениев
Математиката ми е страст

Мнениеот anonimen1 » 07 Апр 2019, 09:23

Евва написа:Който няма талант по математика , да кандидатства с друга наука .

Пак казвам, някои стават инженери. Да не говорим сухи теории. Влезте в технически ВУЗ и вижте бала. В електроника с мат се влиза с =<4. ;)
Петър Евгениев написа:Аз имам 2 часа математика седмично в училище от 9 клас до сега (12 клас). И не знам как си преценил, че имам талант, всичко се постига с труд...

Нещата се постигат, ако някой ти го покаже и ти положиш труд, иначе е самоубийство на духа, ако не си се занимавал преди. ;)

Предполагам и двамата не сте студенти и не знаете как стоят нещата, а пък другите във форума ще ми четат простарчески теории след малко сигурно. Нека по-възрастните Господа/Госпожи/ци преподаватели да питат студентите как стоят нещата, а не да влизат да пеят урока машинално. ;)
В стараната има студенти точно за един университет. На цял етаж се провеждат само занятие за една група хора ллл ТОП специалност. ЛЛЛ са нарочно там.
anonimen1
Нов

Мнениеот Евва » 07 Апр 2019, 09:40

Мисля,че все още важи правилото:

1 % талант и 99 % труд = успех

(талант [tex]\approx[/tex]дарба)
Евва
Математик

Рейтинг: 1513

Мнениеот anonimen1 » 07 Апр 2019, 11:04

Евва написа:Мисля,че все още важи правилото:

1 % талант и 99 % труд = успех

(талант [tex]\approx[/tex]дарба)

Това е така, но сега прибави и времето, и ще стане 1% талант, 49% труд и 50% време.
Талантът и трудът не могат да се променят, само времето може, то е променлива.
Искам да се добавят сега и преписвачите -3%.
Къде изчезна талантът? Къде изчезна ТОЙ. (ЪТ)
В чужбина този проблем е решен, просто няма матури. И сега някой ще каже, ама и там се преписва, и там има лъжа, еми така е бе колеги, то дипломата е от морална гледна точка. За това в края на годината в някои страни, всички учители се пращат на почивка и влизат различни учители в училището, и започва FUN. Да ме прощават със запетайките по възрастните колеги, ама и те знаят къде се слагат. ;)
Единственият смислен отговор тук е на Петър Евгениев, че показа справочника, това е.
anonimen1
Нов

Назад към Кандидат-студенти