Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

от раздел комбинаторика

от раздел комбинаторика

Мнениеот Сийка » 04 Авг 2019, 15:05

Дадени са девет различни точки , никои три от които не лежат на една права . Четири от тях са върхове на квадрат , а останалите 5 лежат на една окръжност . Колко различни окръжности могат да се построят през тези девет точки ?
опитах се но нещо ми се струва не както трябва как така никои три от които не лежат на една права .
не го разбирам . помогнете ми
отговора ми го пратиха 72
Сийка
Нов

Рейтинг: 4

Re: от раздел комбинаторика

Мнениеот Добромир Глухаров » 04 Авг 2019, 16:16

Аз нещо не разбирам условието:

Сийка написа: ... Колко различни окръжности могат да се построят през тези девет точки ? ... отговора ми го пратиха 72

През колко от дадените точки трябва да минава окръжност, за да се приеме, че е построена през дадените точки съгласно условието и да можем да я преброим?

Признавам, че не разбирам много от геометрия...

П. П. Ако приемем, че три точки, нележащи на една права, определят точно една окръжност, имаме, първо, една окръжност, описана около квадрата, после една през петте точки, също всеки два от върховете на квадрата се комбинират с всяка една от петте точки, и също всеки връх на квадрата - с всеки две от петте точки: $1+1+C_4^2.5+4.C_5^2=2+6.5+4.10=2+30+40=72$
Аватар
Добромир Глухаров
Математик

Рейтинг: 2178

Re: от раздел комбинаторика

Мнениеот inveidar » 04 Авг 2019, 19:33

Сийка написа:Дадени са девет различни точки , никои три от които не лежат на една права . Четири от тях са върхове на квадрат , а останалите 5 лежат на една окръжност . Колко различни окръжности могат да се построят през тези девет точки ?
опитах се но нещо ми се струва не както трябва как така никои три от които не лежат на една права .
не го разбирам . помогнете ми
отговора ми го пратиха 72

А останалите пет, или някои от тях лежат на окръжността през върховете на квадрата? За да се получи отговорът би трябвало да се доуточни, че останалите пет лежат на една окръжност, различна от тази, която минава през върховете на квадрата. Или пък да се каже така: Пет точки лежат на една окръжност, а други четири са върхове на квадрат и не лежат на тази окръжност ...
По-добре малко акъл, но навреме!!!
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Назад към Кандидат-студенти