Гост написа: "Как да решавам задачи като цяло, особено когато стъпките до решението не изглеждат изобщо очевидни". Знам че опира главно до практика, която на мен още ми липсва в големи количества, тъй като от скоро се интересувам от математиката, обаче ако имате някакви съвети... pls help.
S.B. написа:Гост написа: "Как да решавам задачи като цяло, особено когато стъпките до решението не изглеждат изобщо очевидни". Знам че опира главно до практика, която на мен още ми липсва в големи количества, тъй като от скоро се интересувам от математиката, обаче ако имате някакви съвети... pls help.
Струва ми се ,че на Вас Ви липсва не само практиката.Вие сте далеч и от теорията,а без нея просто няма начин да разберете нито чуждите решения,нито сами да решавате задачи.Моят преподавател от Математическия факултет при СУ проф.Ярослав Тагамлицки обичаше да повтаря,че математиката е 5% талант и 95% труд,къртовски труд.
Преди всичко е хубаво да наваксате теоретичния материал,който сте пропуснали,за да можете да разбирате поне за какво става въпрос в решенията на задачите.Това,разбира се, ще го правите успоредно с решаването на задачите.Набавяте си учебниците от 7 - 12 клас и трябва да ги имате винаги до Вас.Не е необходимо да учите доказателства на теореми,но е задължително да знаете за съществуването на тези теореми.Иначе нищо няма да се получи.
На второ място е хубаво вашите мисли да са подредени - в смисъл: Вие трябва да сте на ясно какво търсите в задачата , какво Ви е необходимо от теоретичния материал и така да можете да търсите и пътя към решението.
Нека вземем за пример задачата,която давате:
[tex]log_{30 }3 = a,log_{30 }5 = b[/tex], да се изрази $log_{30 }8$ чрез $a$ и $b$
$log_{30 }8 = log_{30 }2^{3} = 3log_{30 }2$
Виждате,че е добре да се премине от основа $30$ към основа $2$
Отваряте съответния учебник,в който се изучават логаритмите и техните свойства и намирате:
$log_{30 }8 = \frac{log_{2 }8}{log_{2 }30} = \frac{log_{2 }2^{3}}{log_{2 }2.3.5} = \frac{3log_{2 }2}{log_{2 }2 + log_{2 }3 + log_{2 }5} = \frac{3}{1 + log_{2 }3 + log_{2 }5}$
Забелязвате,че в знаменателя фигурират $log_{2 }3$ и $log_{2 }5$,което Ви навежда на мисълта,че ще трябва да преминете към основа $2$ и към останалите дадени логаритми ,да изразите чрез $log_{2 }3$ и $log_{2 }5$ съответно $log_{30 }3 = a$ и $log_{30 }5 = b$ и полученото да заместите в $log_{2 }8$ и готово!
Прегледайте решението на задачата което аз съм представила и искам да вярвам ,че ще Ви стане ясно.
Лесно няма.Всичко е труд.Успех!
Евва написа:( 3 начин ) Зададох си въпроса кое е общото между 2 (скрита в 8) ,3 ,5 и 30 .
Тогава ми хрумна : 2.3.5=30
[tex]log_{30 }[/tex](2.3.5)=[tex]log_{30 }[/tex]30
[tex]log_{30 }[/tex]2+[tex]log_{30 }[/tex]3+[tex]log_{30 }[/tex]5=1 |.3
3[tex]log_{30 }[/tex]2+3[tex]log_{30 }[/tex]3+3[tex]log_{30 }[/tex]5=3
[tex]log_{30 }[/tex]([tex]2^{3}[/tex])= 3-3[tex]log_{30 }[/tex]3-3[tex]log_{30 }[/tex]5
[tex]log_{30 }[/tex]8=3(1-a-b)
Регистрирани потребители: Google [Bot]