Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Параметрично уравнение. Липса на теоретично знание?

Параметрично уравнение. Липса на теоретично знание?

Мнениеот Skygear » 28 Апр 2021, 06:23

Задачата е " Да се намерят стойностите на реалния параметър a, за които уравнението [tex]4^{x+ \frac{1}{x}} - a*2^{x+ \frac{1}{x}} + a - 1 = 0[/tex] има отрицателен реален корен". За да се реши, от това което разбирам, преди очевидното полагане, се изследва [tex]x + \frac{1}{x}[/tex] за [tex]x < 0[/tex]. И като цяло тук ми е основният проблем. Знам, че го правим за да ограничим t след полагане [tex]t = 2^{x+ \frac{1}{x}}[/tex]. Обаче като за начало не съм сигурен защо разглеждаме само [tex]x < 0[/tex]. Така де, леко е тъпичък върпосът обаче съм brainlet :D
Skygear
Нов

Рейтинг: 7

Re: Параметрично уравнение. Липса на теоретично знание?

Мнениеот S.B. » 28 Апр 2021, 14:01

Skygear написа:Задачата е " Да се намерят стойностите на реалния параметър a, за които уравнението [tex]4^{x+ \frac{1}{x}} - a*2^{x+ \frac{1}{x}} + a - 1 = 0[/tex] има отрицателен реален корен". За да се реши, от това което разбирам, преди очевидното полагане, се изследва [tex]x + \frac{1}{x}[/tex] за [tex]x < 0[/tex]. И като цяло тук ми е основният проблем. Знам, че го правим за да ограничим t след полагане [tex]t = 2^{x+ \frac{1}{x}}[/tex]. Обаче като за начало не съм сигурен защо разглеждаме само [tex]x < 0[/tex]. Така де, леко е тъпичък върпосът обаче съм brainlet :D

Ако положиш [tex]2^{x + \frac{1}{x} } = t >0[/tex] не забравяй,че се иска $x<0$ Тогава ще трябва [tex]0 < t < 1[/tex]
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5327

Мнениеот pal702004 » 28 Апр 2021, 15:42

S.B. написа:Ако положиш [tex]2^{x + \frac{1}{x} } = t >0[/tex] не забравяй,че се иска $x<0$ Тогава ще трябва [tex]0 < t < 1[/tex]

$0<t\le \frac 1 4$
pal702004
Математик

Рейтинг: 1404

Мнениеот Skygear » 05 Май 2021, 21:38

Благодаря!
Skygear
Нов

Рейтинг: 7

Назад към Кандидат-студенти